HERSENSTICHTING NEDERLAND

Meer onderzoek: hersen- en psychische ziekten bij kinderen

Nationale Collecteweek Hersenziekten en Psychische Ziekten van 27 februari tot en met 5 maart 2005

Meer onderzoek naar hersen- en psychische ziekten bij kinderen hard nodig

Het gebruik van bepaalde medicijnen bij psychische, hersengerelateerde aandoeningen op jonge leeftijd is niet onomstreden: de effecten op de lange termijn zijn nog niet geheel bekend. Toch lijkt medicijngebruik niet altijd te vermijden: zónder is het kind vooralsnog slechter af. Het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) en de Hersenstichting Nederland pleiten voor meer onderzoek naar hersen- en psychische ziekten bij kinderen, onder andere om dergelijke dilemma's in de toekomst te vermijden.

De Hersenstichting en het NFGV houden van 27 februari tot en met 5 maart 2005 de Nationale Collecte Hersenziekten en Psychische Ziekten (postbankrekeningnummer 950, Den Haag). Het thema van de collecteweek is 'Kinderen met hersenziekten en psychische ziekten'. De (letterlijke) aftrap van deze week vindt op maandagavond 28 februari plaats in Rhoon, door de gelijknamige voetbalvereniging. Voetballers van deze vereniging in de leeftijd van 14 tot 18 jaar boden vrijwillig aan te collecteren voor het NFGV en de Hersenstichting.

100.000 kinderen hebben een agressieve gedragsstoornis en nog eens 100.000 kinderen kampen met een angst- of dwangstoornis, 40.000 kinderen lijden aan een depressie en 40.000 gaan gebukt onder ADHD, 5.000 à 6.000 kinderen (vooral meisjes) hebben een eetstoornis en 11.000 kinderen kampen met autisme. Een hersen- of psychische ziekte beperkt het kind in zijn functioneren op school, thuis en in sociale contacten. Zonder een goede behandeling ziet zijn toekomst er donker uit.

Het NFGV en de Hersenstichting zetten zich in om hersen- en psychische ziekten te bestrijden en te voorkomen en het leven van een patiënt draaglijk te maken. De organisaties voeren regelmatig publiekscampagnes om meer begrip te kweken voor de hersen- of psychiatrische patiënt. Verder ondersteunen ze preventieprojecten, subsidiëren wetenschappelijk onderzoek en geven geld voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

Op maandag 21 februari is de nieuwe, door de Hersenstichting en het NFGV ontwikkelde, zesdelige Teleac-serie 'Buitenbeentjes' gestart. In de uitzendingen wordt informatie gegeven over de aard, oorzaken en behandeling van zes veel voorkomende, vaak ernstige psychische, hersengerelateerde aandoeningen bij kinderen en adolescenten. Bij de serie is een gelijknamig boek verschenen.

Noot voor de redactie (