Ingezonden persbericht


Persbericht

Rabbae, Meulenbelt en Raymzter aanwezig bij lancering. NIEUWE ANTI-RACISMEORGANISATIE ZONDAG VAN START.

Aanstaande zondag zal in de Melkweg in Amsterdam een nieuwe anti- racismeorganisatie gelanceerd worden met de naam Samen tegen Racisme. De initiatiefnemers willen daarmee de strijd aanbinden met de toenemende discriminatie van met name moslims in de politiek, de media en op straat. De nieuwe beweging heeft de steun van ondermeer Anja Meulenbelt en Mohammed Rabbae. De rapper Raymtzer, die bekend werd met zijn hit "kut-Marokkanen", wordt het boegbeeld van de organisatie die zich nadrukkelijk ook richt op jongeren.

"Iedere stad weer een eigen anti-racismecomite".

"In de jaren negentig was er nog een sterke anti-racisme beweging in Nederland, maar ondertussen is zelfs het racisme van Janmaat gerehabiliteerd en wordt door politici als Verdonk, Wilders en Nawijn een hetze gevoerd tegen allochtonen", zegt Miriyam Aouragh, een van de initiatiefnemers. "Onze doelstelling is om in iedere dorp, iedere stad en iedere wijk weer anti-racisme comités van de grond te krijgen en actie te voeren, bijvoorbeeld tegen een verbod van de hoofddoek of discriminatie op de werkvloer of bij discotheken". Inmiddels is hiermee al een succesvol begin gemaakt. Als reactie op de golf van racistische brandstichtingen die op de moord op Theo van Gogh volgden, zijn in het hele land bijeenkomsten met de leuze 'Stop de hetze!' georganiseerd. In meer dan 10 steden zal dit binnenkort leiden tot de oprichting van een lokale afdeling van Samen tegen Racisme.

Rhythm Against Racism zondag in Melkweg.

Honderden activisten zullen aanstaande zondag 27 februari vanuit alle uithoeken van Nederland naar Amsterdam afreizen voor de lancering van de nieuwe organisatie Samen Tegen Racisme. De lancering vindt plaats tijdens het festival Rhythm Against Racism in de Melkweg. Dit festival gaat om 15 uur van start met een debat waar ondermeer Anja Meulenbelt (SP), Mohammed Rabbae (GroenLinks) en Ed van Thijn (PvdA) aan deelnemen. Tijdens het middagdeel treden ook de columnisten Mohammed Benzakour en Carrie op. Vanaf 18 uur is er muziek van ondermeer Raymzter, Kasba, De Hardheid, Bad Brya en Yes-R en cabaret van Hassans Angels en Hakim Traidia.

Legendarische Last Poets uit de VS.

Uit de VS komen de legendarische Last Poets naar de Melkweg. Deze burgerrechtenstrijders van de jaren zeventig staan bekend als de godfathers of hiphop. Voorman Umar bin Hassan zei onlang in een interview over de situatie in Nederland: "Ik dacht dat Amsterdam het laatste bastion van vrijheid en tolerantie was, een plek waar mensen konden komen om zichzelf te zijn. Maar zelfs dat is niet waar. Overal zijn er onderdrukkende regeringen, worden onze levens afgebroken en worden we tegen elkaar uitgespeeld. Ik wil bijdragen om de situatie in Nederland weer terug te draaien en daarom kom ik naar Rhythm Against Racism".



Ingezonden persbericht