Ingezonden persbericht

Soliditree opent handelsplatform teakcontracten op internet

Openstelling voor de eerste internet marktplaats in beleggingsobjecten

AMSTERDAM, 20050227 -- Soliditree stelt haar handelsplatform voor teakcontracten open voor particulieren en intermediairs. Aanleiding daarvoor is de invoering van de Wet Financiële Dienstverlening en het Besluit Financiële Dienstverlening. De stap is genomen in reactie op het Besluit Financiele Dienstverlening, dat een onderdeel van de WFD is. De consultatie over dit besluit van de marktpartijen is op 7 februari van start gegaan.


Met de invoering van de WFD komen ook investeringen in teakcontracten als 'beleggingsobjecten' onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In de afgelopen 10 jaar hebben naar schatting 30.000 Nederlandse particulieren meer dan EUR 200 mln. geïnvesteerd in deze beleggingsobjecten.

Tot nu toe bood Soliditree haar dienstverlening uitsluitend aan ontwikkelaars en aanbieders van deze projecten aan. Onder de naam Teaktrader.nl verwacht Soliditree het plaatsen en verhandelen van deze contracten nu ook voor particulieren en intermediairs goedkoper en transparanter te maken.

In eerdere uitlatingen heeft Minister Zalm de Tweede Kamer toegezegd dat de aanbieders van hardhoutplantages met de invoering van de WFD onder toezicht geplaatst zullen worden. Het Besluit Financiele Dienstverlening dat nu ter consultatie is voorgelegd, bevat in tegenstelling tot die aankondiging echter geen enkele bijzondere bepaling die aan aanbieders van beleggingsobjecten is gewijd. Daardoor komt de verantwoordelijkheid voor de inrichting van het toezicht op deze bedrijfstak feitelijk te liggen bij de AFM als uitvoerder van het beleid. Tussen de AFM en het Ministerie van Financien zijn gesprekken gaande om het toezichtsmodel voor beleggingsobjecten verder vorm te geven.

Met haar besluit opent Soliditree ook het eerste elektronische handelsplatform in beleggingsobjecten. Daarmee wordt vooruitgelopen op de Wet Financieel Toezicht (WFT), die in 2005 van kracht zal worden. De nieuwe wetgeving opent de mogelijkheid om alternatieve markten voor effectentransacties te openen, naast het bestaande monopolie van Euronext. In de WFT zal het begrip beleggingsobject verder worden verbreed. Beleggingsobjecten gaan dan een onderdeel uitmaken van een bredere categorie van financiële producten, waaronder ook financiële instrumenten zoals effecten komen te vallen.

Soliditree Exchange Services B.V. is een onderdeel van Soliditree Products Trust & Trade