Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

07-03-2005
Prijswinnaars project 'Drinken of (ver)zuipen?!' bekend

Op maandag 28 februari hebben Lieke Liebregts (Vessem) en Tom Cauwers (Eersel) uit handen van wethouder Versmissen een cadeaubon gekregen ter waarde van 50,-. Zij kregen deze cadeaubonnen voor het invullen van de vragenlijst van het project 'Drinken of (ver)zuipen?!'. Ruim 1000 jongeren uit de Kempen hebben de vragenlijsten ingevuld en teruggestuurd. Daaruit zijn zes personen geloot; twee uit de gemeente Eersel, twee uit Reusel-De Mierden, een uit Bladel en een uit Bergeijk.
Lieke en Tom waren verrast dat zij tot de winnaars behoorden. Tom Cauwers (19 jaar) had als student aan een Hbo-opleiding weinig van het project gemerkt. Hij gaat regelmatig op stap en drinkt dan "een veelvoud van 6 glazen". Lieke Liebregts gaat met haar 15 jaar ook weleens naar een café of discotheek. Zij heeft nog niet meegemaakt dat aan de deur naar haar leeftijd wordt gevraagd.
Beide jongeren behoren dus duidelijk tot de doelgroep van het project. Het project 'drinken of (ver)zuipen heeft uiteindelijk tot doel dat jongeren onder 16 jaar geen alcohol drinken en jongeren vanaf 16 jaar maximaal 6 glazen per feest of uitgaansavond
Het project is opgestart omdat in de Kempen uitermate veel jongeren ongezond veel alcohol drinken: drie keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Naast (dodelijke) verkeersongevallen, gezondheidsschade (o.a. blijvende schade aan de hersenen) vandalisme en geweld leidt overmatig alcoholgebruik tot miljoenen euro's schade alleen al voor een dorp als Eersel.
Lieke en Tom hadden beiden nog geen idee waaraan ze de cadeaubonnen zouden besteden. Een meegebrachte 'fan' vond het wel beter dat er geen geld overhandigd was, omdat dan de kans aanwezig zou zijn dat het cadeau aan drank besteed zou worden. Wethouder Versmissen besloot daarop de bijeenkomst met de opmerking dat ze zou overwegen een volgende keer frisdrankpakketten als prijs beschikbaar te stellen.