FNV BONDGENOTEN

Stakers Atoglas op bezoek bij Total Vlissingen en Rotterdam

Friese stakers Atoglas op bezoek in Vlissingen en Rotterdam

Donderdag 3 maart brengen ruim 100 stakers van het bedrijf Atoglas ( dochter van het Franse Total ) een solidariteitsbezoek aan de andere Total dochters in Nederland. Dit zijn Arkema Vlissingen ( Sloegebied ) en Arkema Rotterdam ( Vondelingenplaat). Bij het bezoek aan Arkema Vlissingen zal ook een delegatie van de olieraffinaderij van Total Vlissingen aanwezig zijn. Op deze dochter bedrijven zijn de afgelopen week handtekeningen opgehaald ter ondersteuning van de staking bij Atoglas in Leeuwarden.

De Friese stakers zullen om 10.30 uur Arkema Vlissingen bezoeken. Tot op dit moment weigert het locale management de stakers toegang te verlenen tot het bedrijf. Indien dit zo blijft dan zal de ontvangst door de vakbondskaderleden bij de poort plaats vinden.

Het bezoek aan Arkema Rotterdam is gepland om 14.00 uur. Het Rotterdamse management heeft aangeven dat de stakers wel welkom zijn op deze locatie. Zij zullen in de kantine ontvangen worden en hier in de gelegenheid gesteld worden hun verhaal te doen.

De staking gaat donderdag 3 maart de tweede week in. Met de actie willen de werknemers afdwingen dat hun fabriek open blijft. Met de waarnemende directeur zijn afspraken gemaakt over een veilige en schone afbouw van de productie. De locatiedirecteur zit ziek thuis. 'Met hem konden we de afgelopen tijd op geen enkele wijze over het alternatieve plan van het personeel overleggen', vertelt De Valk.

Bij uitvoering van het alternatieve plan 'Leeuwarden Open' blijven 90 van de 130 banen behouden. Ook bij uitvoering daarvan is dus een goed sociaal plan nodig, benadrukt de bond. De staking om de kansen te keren is voor onbepaalde tijd uitgeroepen. De Valk: 'Het gaat er nu om te laten zien dat mensen hun rug recht houden en staan voor hun alternatief. Ik zie zeker mogelijkheden om de top in Frankrijk - met behulp van deze actie - op andere gedachten te brengen.'

Najaar 2004 stelde adviesbureau Berenschot in opdracht van de ondernemingsraad vast dat de fabriek niet om bedrijfseconomische redenen dicht hoeft. De topman van het Franse moederconcern Total reisde op uitnodiging van het personeel naar Leeuwarden om een toelichting te geven op het besluit. Dat besluit was duidelijk in tegenspraak met toezeggingen over het bestaansrecht van de Friese fabriek. De directie weigerde vervolgens in te gaan op het alternatieve plan van het personeel.

De ondernemingsraad heeft negatief geadviseerd over sluiting. De werkgever legde dat advies naast zich neer en besloot de locatie toch in 2006 op te doeken, met inachtneming van de wettelijke wachttijd van vier weken. De productie zou moeten worden verplaatst naar Frankrijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick de Valk, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51406237 Egbert Schellenberg, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51256770 Marco van Moort, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-27 38 257


02 mrt 05 09:27