Océ
Negen Océ systemen gecertificeerd door Common Criteria


Digitalisering van documentprocessen heeft vele zegeningen met zich meegebracht, maar ook de nodige zorgen omtrent veiligheid. Diefstal, storing van het netwerk, inbraak, virussen, hackers - beveiligingsproblemen lijken groter dan ooit. Océ heeft de dreiging van 'cyber attacks' vanaf het eerste begin serieus genomen en heeft dus ook vanaf het eerste begin zwaar geïnvesteerd in systeembeveiliging. Dat dit succesvol is geweest moge blijken uit de certificering van niet minder dan negen Océ systemen door het Common Criteria Certification instituut.

Ten tijde van het OpenHouse 2005 zal de Duitse overheidsinstelling voor 'information technology security' (het BSI: Bundesamt für Sicherheid in der Informationstechnik) het certificaat officieel overhandigen aan Océ's Michel Frequin, senior vice-president Digital Document Systems Divison.

Geruststellend: Beveiligingsclaims bevestigd door derden Gegevensbeveiliging - en dus ook documentbeveiliging - wordt gerekend tot de grootste uitdagingen waarmee IT-aanbieders en IT-gebruikers worden geconfronteerd. Niet verrassend is het dus dat producenten veel nadruk leggen op de veiligheidsvoorzieningen waarmee zij hun systemen uitrusten. Hoe valide deze claims zijn moet worden vastgesteld door onafhankelijke derden. Een geluk hierbij is, dat Common Criteria - een programma dat is gericht op het ontwikkelen van veigiheidstests voor zowel IT-aanbieders als IT-gebruikers - een internationaal erkende evaluatiestandaard heeft opgesteld. (www.commoncriteriaportal.org)

Veelomvattend: Océ levert volledige veiligheidsvoorzieningen Negen van Océ's bekendste multifunctionele systemen hebben recentelijk het Common Criteria Certificate gekregen. Het zijn: Océ VarioPrint 2045/2055/2065, Océ VarioPrint 2050/2060/2070 en de Océ 3145/3155/3165.
Evenals veel andere leveranciers beoogt Océ de vertrouwelijkheid van gebruikersdocumenten en de integriteit van gebruikersnetwerken te beschermen. Daartoe heeft Océ voorzieningen ontwikkeld die voldoen aan Assurance Level EAL2+. Deze voorzieningen omvatten beveiligd printen, 'e-shredding', managementfuncties, een IP netwerkfilter en integriteitsbewaking.

Werken aan vertrouwen: Common Criteria evalueert namens gebruikers Het lange termijn doel van Common Criteria is om met behulp van tests en evaluaties het vertrouwen van gebruikers in hun informatiesystemen en netwerken te versterken, en hiertoe programma's te ontwikkelen die veiligheid betaalbaar maken en houden. Anders gezegd: Common Criteria zorgt ervoor dat er off the shelf producten zijn die voldoen aan veiligheidseisen die de gebruiker stelt. Océ klanten kunnen derhalve alle vertrouwen hebben in de negen gecertificeerde systemen.

Gecertificeerd: Océ systemen voldoen aan sleutelvoorwaarden De Common Criteria Certification weerspiegelt de veiligheidsstrategie die Océ heeft ontwikkeld in antwoord op de dreiging van 'cyber attacks'. De Océ strategie richt zich vooral op veilige netwerkverbindingen en veilige toegang tot en opslag van documenten. Common Criteria Certification stelt als onafhankelijk instituut vast dat de negen Océ systemen op deze punten voldoende zekerheid bieden.

De volgende voorzieningen zijn gecertificeerd:

* Secure document access & storage
Beveiligd printen - afscherming van documenten door een pincode toe te voegen aan de printopdracht.
E-shredding - zodanig vernietigen van elektronische documenten dat deze niet herstelbaar zijn.

* Secure network connectivity
Firewall - een ingebouwde IP netwerkfilter blokkeert ongewenst netwerkverkeer van/naar de controller.
Integrity Guard - een extra functie ter beveiliging van de integriteit van controller software.

* Secure management
Management functies - een beveiligde maar niettemin gemakkelijk te gebruiken web enabled management interface.

De beveiliging kan nog verder worden opgevoerd door het in samenhang toepassen van de volgende veiligheidsvoorzieningen:


* Secure document acces
Beveiligd printen door het ongeautoriseerd printen van specifieke print jobs vanuit Océ printer drivers tegen te gaan. Het automatisch doorvoeren van scans naar een scanserver die door een wachtwoord is beschermd.
Het zó opzetten van user accounts dat ongeautoriseerde toegang tot bijvoorbeeld een mailbox wordt tegengegaan. Toepassing van een intern 'tracking system', ter ondersteuning van de controle op het gebruik.
Toepassing van externe autorisatie met behulp van bij de Océ systemen beschikbare pasjeslezers en andere controlemiddelen.
* Secure document storage
Toepassing van automatische mailbox clean-up, om te voorkomen dat documenten onnodig lang opgeslagen blijven. E-shredding: Océ heeft een eigen 'shredding technology' waarop ook patent is aangevraagd. Hierbij worden documenten die worden gewist ook feitelijk verwijderd van de harde schijf, zodat ze ook niet kunnen worden teruggehaald met behulp van data recovery software. Het ontoegankelijk maken gebeurt zodra de gebruiker een document verwijdert, het daadwerkelijk overschrijven gebeurt als achtergrondtaak om productiviteitsverlies te voorkomen. Deze vorm van e-shredding voldoet aan de eisen van het US Department Of Defence DOD 5220.22-M en kan tot in detail worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.
Removable hard drive: Documenten kunnen fysiek worden beveiligd door ze op te slaan op een removable hard drive en deze weg te sluiten.

* Secure network connectivity
Firewall: Een netwerkdienst die niet gebruikt wordt kan gemakkelijk worden uitgeschakeld. De IP netwerkfilter reconfigureert automatisch nadat instellingen zijn veranderd en blokkeert ook automatisch ongebruikte poorten ter voorkoming van misbruik hiervan. Welke poorten actief zijn wordt duidelijk teruggemeld.
Client filters: Toegang tot netwerkdiensten voor individuele gebruikers kan worden gereguleerd met behulp van client filters, bijvoorbeeld om de toegang te beperken tot uitsluitende de print server.
Integrity Guard: Als een tweede verdediging, achter de fire wall, test de integrity guard de controller software op integriteit en wordt de software indien nodig ook gerepareerd.
* Secure management
Managementfuncties: Management van de controller gebeurt met behulp van een standaard web browser via een beveiligde HTTP/SSL verbinding. De managementfuncties zijn beveiligd met een krachtig wachtwoordmechanisme. Alle Océ systemen komen van de fabriek met het hoogste veiligheidsniveau. Welk niveau er ook wordt geïmplementeerd, de configuratie verloopt snel en gemaakelijk.

Buitengewoon: Océ biedt een uniek veiligheidsniveau Océ klanten die één van de negen Océ systemen in gebruik hebben profiteren ten volle van de veiligheidsvoorzieningen van Océ. De IP filter fungeert als een effectieve firewall tegen worms en virussen en de test/herstelfunctie van de Integrity Guard biedt een welkome tweedelijn verdediging tegen deze bedreigingen. Hoewel veel leveranciers beveiligd printen aanbieden is Océ de enige die deze functie heeft gecertificeerd. Eenmaal geprint, wordt een verwijderd document gewist met behulp van een uniek e-shredder. Al deze functies worden beheerd via een beveiligde, met een wachtwoord afgeschermde web interface. Langs deze weg kunnen de beveiligingen verder worden afgestemd op de individuele wensen.

Océ-Nederland B.V.



© 2005 Océ

Alle rechten voorbehouden.