Ministerie van Buitenlandse Zaken

van de leden Szabo en Van Baalen over wederopbouw in Afghanistan

Beantwoording kamervragen van de leden Szabo en Van Baalen over wederopbouw in Afghanistan

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4
Den Haag

Directie Azië en Oceanië
Afdeling Zuid-Azië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum

2 maart 2005

Behandeld

Nathalie Kelderman

Kenmerk

DAO 0067/05

Telefoon

070-3484715

Blad


1/1

Fax

070-3485323

Bijlage(n)


1

nathalie.kelderman@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van de leden Szabo en Van Baalen over wederopbouw in Afghanistan.

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Szabo en Van Baalen over wederopbouw in Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 20 januari 2005 met kenmerk 2040506580.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van de leden Szabó en Van Baalen (beiden VVD) over wederopbouw in Afghanistan.

Vraag 1
Is het u bekend dat Nederland de hulp aan Afghanistan kanaliseert via het Afghan Reconstruction Trust Fund en het Afghan Stabilisation Programme en dat een deel van dit laatste programma is geoormerkt voor de provincie Baghlan, waar de Nederlandse militairen zijn gestationeerd?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het u bekend dat een delegatie van de vaste commissie voor Defensie op werkbezoek in Afghanistan te horen heeft gekregen dat het cruciaal is wederopbouwgelden tijdig voor Baghlan ter beschikking te stellen maar dat het onzeker is dat dit ook gebeurt?

Antwoord
Het is mij bekend dat een delegatie van de vaste commissie voor Defensie in januari een werkbezoek aan Afghanistan heeft gebracht. Van de zijde van de vaste commissie voor Defensie heeft mij geen verslag van dit bezoek bereikt.

Vraag 3
Is het u bekend dat in het kader van de gebruikmaking van fondsen de werkwijze nu zo is dat de gouverneur van de provincie Baghlan voorstellen moet indienen bij het centrale gezag in Kabul om aan wederopbouwgelden te komen die reeds voor Baghlan geoormerkt zijn?

Vraag 4
Deelt u de mening dat door deze werkwijze het mogelijk is dat projectaanvragen van de gouverneur kunnen worden afgewezen terwijl de provincie Baghlan wel degelijk behoefte heeft aan de ingediende projecten?

Vraag 6
Deelt u de mening dat de huidige structuur om projectvoorstellen gefinancierd te krijgen de wederopbouw nadelig kan beïnvloeden?

Antwoord
Voor reeds op centraal niveau voor Baghlan geoormerkte wederopbouwgelden zijn geen voorstellen nodig van de provinciale gouverneur. Wel kan de gouverneur voorstellen indienen voor een van de Nationale Prioriteiten Programma's van de Afghaanse overheid. De opzet en uitvoeringsmodaliteiten van de Nationale Prioriteiten Programma's bevorderen de zelfstandigheid van de Afghaanse regering. Voor een duurzaam wederopbouwproces is het van belang dat zij haar eigen ontwikkelingsprioriteiten stelt opdat duplicatie en ad-hoc interventies worden voorkomen.

Vraag 5
Bent u op de hoogte van de werkwijze van Duitsland in deze, alsmede van het feit dat de Duitse werkwijze de burgers van Baghlan meer zicht geeft in concrete wederopbouwactiviteiten die met Duitse ontwikkelingsgelden worden betaald, waardoor de goodwill bij de plaatselijke bevolking wordt vergroot?

Vraag 7
Bent u bereid om Civiel Militaire Samenwerking (Cimic)-fondsen, specifiek benodigd voor wederopbouwactiviteiten in de provincie Baghlan, direct via de Nederlandse ambassade in Kabul ter beschikking te stellen?

Antwoord
Het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in de provincie Baghlan heeft de beschikking over Cimic-gelden. Recentelijk heeft de in Budel gevestigde Cimic Group North, in opdracht van het ministerie van Defensie, een brede sectorale verkenning uitgevoerd in Baghlan. Hierna zijn in het Interdepartementaal Overleg Cimic van Defensie en Buitenlandse Zaken voorstellen voor additionele Cimic-activiteiten geformuleerd. De met deze voorstellen gemoeide EUR 500.000 voor 2005 is inmiddels door mij toegekend. De additionele activiteiten zijn ervoor bedoeld de acceptatie van het PRT door de plaatselijke bevolking ook op de langere termijn te verzekeren. Het betreft projecten op de gebieden van versterking van het lokale bestuur, infrastructuur en werkgelegenheid. Daarnaast wordt overwogen om samen met Duitsland in de vorm van technische assistentie betrokken te zijn bij de rehabilitatie van enkele fabrieken.

Het PRT formuleert momenteel gedetailleerde projectvoorstellen. Na goedkeuring van deze uitgewerkte projectvoorstellen door mijn ministerie en het ministerie van Defensie, kan het PRT de Cimic-gelden zelfstandig uitgeven. De Nederlandse ambassade is niet rechtstreeks bij de uitvoering van Cimic-projecten betrokken. Het wijzigen van de bestaande structuur zal de effectiviteit van Cimic-projecten niet ten goede komen. De directe betrokkenheid van de Nederlandse ambassade te Kabul bij het identificeren van projecten binnen de Nationale Prioriteiten Programma's wordt wel van belang geacht en zal in 2005 worden geïntensiveerd.