Verbond van Verzekeraars

Betere resultaten door meer topvrouwen

Er blijkt een significante correlatie te bestaan tussen het percentage vrouwen in Raden van Commissarissen en de resultaten van de onderneming, uitgedrukt in wat aandeelhouders krijgen uitgekeerd aan dividend en koerswinst. Dat blijkt uit een onderzoek dat studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam hebben uitgevoerd in opdracht van TPG.

In de VS zijn dit soort studies eerder uitgevoerd, maar voor Nederland is een dergelijk onderzoek betrekkelijk nieuw. Uit het Amerikaanse Catalyst-onderzoek (2003) dat als voorbeeld diende voor de Nederlandse studie kwam naar voren dat bedrijven met een hoog percentage vrouwen aan de top ruim dertig procent betere resultaten behaalden dan bedrijven met een relatief laag aantal topvrouwen.

Bitter weinig vrouwen
Ook uit het Nederlandse onderzoek komen die conclusies naar voren. Het onderzoek is gedaan over de periode 1996 tot 2003, omdat toen de aandacht voor het onderwerp diversiteit opkwam. Aan de steekproef hebben tachtig bedrijven meegedaan op het niveau van de Raad van Commissarissen. Onder de deelnemende bedrijven waren twee (bank)verzekeraars.
Het onderzoek maakt weer eens nadrukkelijk duidelijk hoe weinig vrouwen in de top van Nederlandse bedrijven zitten: bij 57 bedrijven geen enkele vrouw, bij twaalf bedrijven slechts 0,1 tot 9,5 procent vrouw en bij elf bedrijven 9,6 tot 21,9 procent vrouw bij de Raad van Commissarissen. In 78 Raden van Bestuur van de bedrijven zit geen vrouw, bij twee zijn vrouwen wél vertegenwoordigd. En ook in het hoger management is het droevig gesteld met aanwezigheid van vrouwen: vijftien bedrijven 0 procent vrouw, vijf bedrijven 0,1 tot 4,49 procent vrouw en bij zeven bedrijven 4,5 tot 7,5 procent vrouw.

Ambassadeursnetwerk
TPG heeft het onderzoek geïnstigeerd in het kader van het Ambassadeursnetwerk waarvan CEO Peter Bakker op dit moment voorzitter is. Het netwerk streeft ernaar meer vrouwen aan de top te krijgen. Namens het Verbond is voorzitter Paul Overmars ambassadeur.

Verzekerd!, maart 2005