Gemeente Gouda


voorstel over buurtservicecentra aangepast (02/03/2005)

Drie adviesraden, de seniorenraad, de allochtonenadviesraad en het patiënten- en cliëntenplatform en de wijkteams zijn gevraagd te adviseren over het collegevoorstel om vijf multifunctionele buurtservicecentra te creëren in Gouda. Sluiting van het huidige centrum De Toren stuitte op de meeste bezwaren. Op basis van de adviezen heeft het college besloten om De Toren open te houden.

Op 4 januari 2005 heeft het college een eerste stap gezet in de nadere uitwerking van het concept van de multifunctionele centra. Besloten is de raad voor te stellen te komen tot de vorming van buurtservicecentra waarin diverse activiteiten uit het huidige club- en buurthuiswerk worden ondergebracht. Voordat de gemeenteraad zich buigt over het voorstel werden diverse adviesraden en de wijkteams gevraagd hun mening te geven over dit voorstel. Naar aanleiding van het voorstel hebben ook verschillende burgers en belangengroepen gereageerd. Daaruit bleek vooral veel bezwaar tegen het voorstel van het college om De Toren te sluiten vanwege de hoge huisvestingslasten. Voor het college is dit reden geweest om haar voorstel ten aanzien van De Toren te heroverwegen. De belangrijkste redenen om de Toren open te houden zijn:

* De accommodatie van De Toren is bij uitstek geschikt voor het huisvesten van welzijnsactiviteiten voor ouderen en mensen met een functiebeperking door de centrale ligging in de wijk, passend bij de sociale infrastructuur en verkeerstechnische voordelen bij het vervoer van bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Deze voorwaarden zijn ook verwoord in het Pact van Savelberg en het Convenant Levensloopbestendig Gouda.

* De Toren fungeert ook op dit moment in veel opzichten al als een multifunctioneel centrum en is geschikt voor de vorming van een buurtservicecentrum.

* Blijkens de vele reacties voorziet De Toren duidelijk in een behoefte in de wijk Goverwelle, een groot aantal groepen maakt gebruik van deze accommodatie.
Het nieuwe voorstel betekent wel dat er onzekerheid ontstaat over het behalen van de beoogde bezuinigingsdoelstelling. Een van de mogelijkheden die onderzocht gaat worden is het gedeeltelijk verhuren van ruimte in de accommodaties De Toren en de Ouverturelaan.

overige locaties
In tegenstelling tot het eerdere voorstel zal De Poldermolen niet langer fungeren als buurthuis of buurtservicecentrum maar een andere functie krijgen. Ongewijzigd blijven de voorstellen om de huidige locaties t Spant en de Jan Ligthart te sluiten. Herontwikkeling van de locatie Jan Ligthart in het kader van de wijkontwikkeling maakt het noodzakelijk om de activiteiten die daar nu plaatsvinden te verplaatsen. Over het tempo en tijdstip vindt nader overleg plaats met het wijkteam en betrokken organisaties. De Buurtstee en de Noorderzon worden omgevormd tot buurtservicecentra
.
De locatie De Kade wordt een dependance van de Noorderzon. Dit betekent dat in De Kade de huidige SWG-activiteiten grotendeels gestaakt worden. De welzijnsvoorziening aan de Ouverturelaan wordt vooral gericht op jongerenactiviteiten. De Spoel en t Wiel blijven gehandhaafd totdat in Korte Akkeren en Kort Haarlem/Oost een nieuw multifunctioneel buurtservicecentrum is gerealiseerd in het kader van de wijkontwikkeling.

bijdrage aan leefklimaat
De buurtservicecentra moeten een bijdrage leveren aan het leefklimaat in de stad en moeten ruimte bieden voor uiteenlopende wijkgerichte activiteiten, ook voor activiteiten die door burgers of groepen van burgers worden georganiseerd. In deze centra gaan uiteenlopende activiteiten plaatsvinden. Niet alleen wijkgerichte activiteiten, georganiseerd door de overkoepelende welzijnsstichting, maar ook activiteiten van andere organisaties. De vijf centra komen in de plaats van de huidige buurthuizen. Deze bundeling van voorzieningen levert een half miljoen euro besparing op. Enerzijds door lagere huisvestingskosten, anderzijds door efficiënter gebruik van gebouwen en personeel.

optimaforma
Vanaf 2008 krijgt Gouda 13,2 miljoen euro minder rijksgeld. Om die teruggang op te vangen, snijdt de gemeente diep in eigen vlees. Dat is echter niet voldoende. Daarom stelde de gemeenteraad vorig jaar ook een bezuiniging vast voor subsidies ten behoeve van welzijn en cultuur. Instellingen op deze gebieden moeten samen twee miljoen euro per jaar minder gaan kosten. Deze bezuiniging past binnen OptimaForma, waarmee de gemeente Gouda beter en efficiënter wil gaan werken en vanaf 2008 jaarlijks ruim 13 miljoen euro wil bezuinigen. Eén onderdeel van de bezuinigingsoperatie is het stichten van vijf verspreid over de stad gevestigde multifunctionele centra. Die komen in de plaats van de huidige buurthuizen. In april zal de gemeenteraad naar verwachting beslissen waar de nieuwe buurtservicecentra precies komen.


-- einde bericht --