Universiteit Twente

'Progressieve belasting clubs brengt spanning terug in voetbalcompetitie'

De voetbalcompetitie is evenwichtiger te maken door rijke clubs zwaarder te belasten dan armere clubs. Door zo'n progressieve belasting in te voeren, wordt met name het verschijnsel tegengegaan dat rijkere clubs zich steeds meer ster-aankopen kunnen permitteren en dus de competitie dicteren zodat de spanning minder wordt. Een belastingmaatregel werkt beter dan het terugsluizen van inkomsten van rijkere naar armere clubs, stellen de economen dr. Tsjalle van der Burg van de Universiteit Twente en prof. Aloys Prinz van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Hun analyse staat deze week in de Scottish Journal of Political Economy.
Dat marktfactoren de spanning in de competitie aantasten is niet nieuw, aldus de economen: het wordt al langer als ongewenst gezien dat de competitiestand teveel wordt bepaald door de mate waarin clubs geld hebben voor spelersaankopen. Tegelijk constateren zij dat de bestaande manieren om tot meer evenwicht te komen, tekortschieten. Een progressieve belasting op de inkomsten van een club, eventueel ook op de spelerssalarissen, zal het evenwicht meer terugbrengen, verwachten zij. Opmerkelijke aanbeveling daarbij is dat zij vinden dat de vrijkomende gelden níet teruggesluisd moeten worden naar de armere clubs: dit zou onbedoelde mechanismen in de hand werken. Het geld hoeft niet per definitie naar de overheid, stellen de onderzoekers ook; de clubs kunnen er bijvoorbeeld ook sociale projecten mee in het leven roepen. In landen als Engeland krijgen voetbalclubs een steeds nadrukkelijker sociale functie.
Salary caps
Bij een andere methode, het zogeheten revenue-sharing, gebeurt dit terugsluizen wèl: daar wordt een deel van de inkomsten over de clubs verdeeld. In de VS werkt dit systeem niet goed, onder meer omdat een armere club er uiteindelijk financieel belang bij heeft dat een rijke club dure spelers kan aankopen en zo hoge inkomsten verkrijgt: het eigenlijke probleem blijft daarmee in stand. In het Europese voetbal, met nationale en Europese competities naast elkaar, kan revenue-sharing de spanning in sommige competities zelfs doen àfnemen. Ook manieren om het totaalbedrag aan salarissen dat een club mag uitkeren, te binden aan een plafond (salary caps), zijn al uitgeprobeerd, met name in de VS. Ook dit is echter lastig in te voeren in Europa. Bovendien is in de VS gebleken dat clubs toch wegen vinden om onder de eisen vandaan te komen.
De progressieve belasting die de onderzoekers voorstaan, heeft ook lagere spelerssalarissen tot gevolg. Dat maakt wel afspraken op Europees niveau nodig; zou een land de belasting als enige invoeren, dan zou het als `voetbalnatie' minder aantrekkelijk kunnen worden en gaan spelers vertrekken.
Door de lagere spelerssalarissen hoeft de belasting - mits tijdig aangekondigd - bij geen enkele club tot financiële problemen te leiden. Een meerderheid van de Europese clubs zou daarmee vóór zo'n belasting moeten zijn, denken de onderzoekers: immers veel meer clubs zullen in staat zijn hun spelerspotentieel te versterken. De besteding van vrijkomende middelen voor sociale projecten, bijvoorbeeld tegen discriminatie, is een extra argument om de politiek te overtuigen. Noot voor de pers
Het artikel `Progressive Taxation as a means for improving competitive balance' van dr. Tsjalle van der Burg en prof.dr. Aloys Prinz staat in het februarinummer van Scottish Journal of Political Economy. De volledige tekst is digitaal op te vragen bij Wiebe van der Veen, UT Bureau Communicatie, tel (053) 4894244, email
w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 03-03-2005 © Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)