Gemeente Rotterdam
Nr.34
3 maart 2005

Rotterdam investeert 14 miljoen euro in kennis

De gemeente Rotterdam investeert samen met onderwijsinstellingen, de gemeente Delft en bedrijfsleven ruim 14 miljoen euro in kennisprojecten in 2005. De bijdrage van de gemeente Rotterdam is 3,6 miljoen euro. Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) heeft dat vandaag bekend gemaakt tijdens het traditionele Ondernemersontbijt, dat deze keer bij de Hogeschool Rotterdam plaatsvond.

Het College van B&W heeft op 15 februari 2005 besloten 3,6 miljoen euro te investeren in vier projecten die een bijdrage leveren aan de kenniseconomie in Rotterdam. Het gaat om:
. Regionale Aanpak Aansluitende Trajecten (RAAT): verbetering van de doorstroom van studenten van mbo- naar hbo-opleidingen en een verbetering van de toestroom van deze studenten naar de arbeidsmarkt.
. Lectoraten hbo: versterking van innovatiekracht in kansrijke economische clusters. Lectoren zijn "praktijkhoogleraren" in het hbo en zijn afkomstig uit het beroepsveld. Zij hebben de opdracht de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en kennistransfer te stimuleren via concrete projecten
. Academic Centre TransPORT: lancering van een top-wetenschappelijk instituut in Rotterdam met als opdracht: betere ontsluiting, toepassing en het vermarkten van wetenschappelijke kennis op het gebied van mainportontwikkeling, transport en logistiek.
. European Knowledge Network: ontwikkeling van een Europees netwerk rondom kenniseconomie en steden

Kenniseconomie
Rotterdamse ondernemers, onderzoekers, overheid en onderwijsinstellingen investeren samen in kennis. De Rotterdamse economie heeft meer kennisintensieve en dienstverlenende bedrijven nodig, om te zorgen dat welzijn en welvaart voor alle Rotterdammers bereikbaar is. Innovatie wordt gestimuleerd door het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de vraag uit het bedrijfsleven. Goed opgeleide inwoners, een goede infrastructuur voor het bedrijfsleven en een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat, maken dat Rotterdam een aantrekkelijke stad wordt voor bewoners, voor ondernemers en werknemers van kennisintensieve bedrijven. De gemeente Rotterdam investeert 13 miljoen euro in de kenniseconomie tussen 2002 en 2006. Daarbij is de afspraak dat onderwijs en bedrijven zelf ruim 2/3 van de kosten dragen. In totaal is dus 40 miljoen euro beschikbaar.

Noot voor de redactie/