Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Jaarcijfers 2004:

GOEDE RESULTATEN EN UITSTEKENDE VOORUITZICHTEN VOOR AKRON GROUP

3 maart 2005 - Voor de pan-Europese Vastgoedinnvesteringsmaatschappij AKRON GROUP was 2004 een bijzonder succesvol jaar. In totaal heeft de AKRON GROUP particulier en institutioneel kapitaal ter waarde van ongeveer ¤ 40 miljoen aangetrokken voor investeringen in haar verschillende beleggingsfondsen.
In West-Europa werd ongeveer ¤ 35 miljoen in vastgoed geïnvesteerd, in Oost-Europa ruim ¤ 100 miljoen. AKRON heeft nu circa ¤ 450 miljoljoen aan vastgoedvermogen in beheer. In Polen nam de groep in 2004 als internationale investeerder met de aankoop van in totaal vijf kantoor- en winkelpanden op dit gebied zelfs een eerste plaats in. Daarnaast is AKRON eind 2004 een samenwerking aangegaan met het Oostenrijkse IMMOEAST, één van de grootste investeringsmaatschappijen in Europa. Samen met het partnerschap met Allied Irish Bank voor AKRON in Nederland wordt hiermee de weg geopend naar significante verdere groei in 2005.
Ook het commerciële succes bleef niet achter bij deze ontwikkelingen. De beleggers in het West-Europese Fonds haalden in 2004 een rendement van tussen 10 en 13% op hun vermogen, terwijl investeerders in Centraal- en Oost-Europa zelfs tussen 15 en 17% realiseerden. Daarmee speelt de AKRON GROUP een toonaangevende rol in de branche.
De waarde van de Nederlandse AKRON onroerend goed portfolio, die wordt beheerd in het open fonds AKRON Management BV (AIBV) en een aantal gesloten fondsen, is in 2004 met ongeveer 10% gestegen en bedraagt momenteel ¤250 miljoen. De totale huuropbrengst is gestegen met 8% tot ¤ 21,4 miljoen.

Partner institutionele beleggers
De onderneming is het afgelopen jaar definitief een partner van betekenis geworden voor belangrijke institutionele beleggers, nadat zij tien jaar lang uitsluitend diensten heeft verleend aan (middel-)grote particuliere beleggers. De voorbereidingen voor deze belangrijke stap in de ontwikkeling van de onderneming werden al in 2002 en 2003 getroffen met een doelgerichte herstructurering van de groep, perfectionering van de verslaglegging en ingebruikneming van professionele instrumenten voor Corporate Governance. Institutionele partners die in 2004 werden aangetrokken zijn Allied Irish Bank, Dublin en de Immofinanzgruppe Wien.

Winstgroei met dubbele cijfers
Peter Ulm, Chief Executive Officer van AKRON Management West, over de toekomst: "AKRON wil deze successen in 2005 continueren. In West-Europa, met een focus op Nederland, zijn voor 2005 investeringen van minstens ¤ 100 milljoen gepland, en vergelijkbare investeringen staan ook op de agenda voor Oost-Europa. In beide markten streeft AKRON ook dit jaar naar een bovengemiddeld rendement. Daarvoor is het niet alleen noodzakelijk winstgevende onroerende goederen aan te kopen, maar zullen ook de lange termijnresultaten niet uit het oog verloren worden. Hoogwaardige technische kwaliteit van gebouwen, betrouwbare huurders en langdurige huurovereenkomsten behoren tot de belangrijkste criteria bij de selectie van objecten. Op basis van deze criteria heeft bijvoorbeeld het Holland-portfolio van AKRON bewezen ook onder moeilijke marktomstandigheden crisisbestendig te zijn", aldus Ulm.
Voor de verdere uitbreidingsplannen wil de AKRON GROUP ook in 2005 weer nieuwe particuliere- en institutionele investeerders aantrekken. Een solide investering kan daarbij natuurlijk ook tot aantrekkelijke winsten leiden. In West-Europa wil AKRON ook in de toekomst winstgroei met dubbele cijfers realiseren voor onze beleggers, en in Centraal- en Oost-Europa acht AKRON een kapitaalrendement van minstens 15% haalbaar.

Voor de verdere ontwikkeling in Oost-Europa is het partnerschap dat AKRON eind 2004 is aangegaan met de Oostenrijkse investeringsmaatschappij IMMOEAST een belangrijke stap. IMMOEAST is één van de vijf grootste investeringsmaatschappijen in Europa. De naam van het nieuwe fonds is IMAK CEE. Dit fonds, dat wordt gemanaged door AKRON, richt zich voornamelijk op de sterk groeiende vastgoedmarkt in Warschau, Praag en Budapest. Het nieuwe fonds gaat van start met een aantrekkelijk vastgoedportfolio dat nu al bestaat uit zeven objecten met een totale waarde van ¤ 110 miljooen, die bovendien allemaal voor 100% verhuurd zijn aan internationale ondernemingen. Het totale fondsvolume is gepland op ¤ 260 miljoen.

/ / / /