Savantis, v/h SVS


SKILLS MASTERS Podium voor nationale vakwedstrijden

Op 3, 4 en 5 maart 2005 vindt een nieuwe manifestatie plaats die moet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie: Skills Masters. Het evenement biedt een podium voor nationale vakwedstrijden waarbij verschillende branches vertegenwoordigd zijn. Skills Masters is bedoeld om jongeren te laten zien en ervaren wat beroepen inhouden. Organisator is Skills Netherlands, een landelijke organisatie die zich inzet voor branchebrede promotie van jonge Nederlandse vakmensen.

Skills Masters werd op 27 september tijdens een lunchmanifestatie in Den Haag ten doop gehouden. Onderdeel van deze manifestatie was een mini-beroepenwedstrijd voor politici. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs en de Kamerleden Azough (GroenLinks), Balemans (VVD), Lambrechts (D66), Mosterd (CDA), Slob (Christenunie), Tichelaar (PvdA) en Vergeer (SP) werden uitgedaagd hun metselvaardigheden te demonstreren. Zij werden beoordeeld door een jury bestaande uit drie leerlingen-metselaars, onder voorzitterschap van Arnold Ros, goudenmedaillewinnaar tijdens de World Skills 2003 in Sankt Gallen.

Tijdens de lunchmanifestatie lichtte directeur Jos de Goey toe welk doel Skills Netherlands zich heeft gesteld: "Uiteindelijk gaat het ons om een betere instroom van jonge vakmensen. Daartoe bouwen we aan een positiever imago van het beroepsonderwijs, door het beter inzichtelijk maken van vakwerk en beroepen. We doen dat voor en met jongeren, maar ook voor en met partijen in het bedrijfsleven, werkgevers- en werknemersorganisaties, overheid en onderwijs. Juist deze bundeling en afstemming van alle inspanningen is een absolute kritische succesfactor om het beroepsonderwijs landelijk op de kaart te zetten."

Skills Netherlands is in 2002 opgericht en vertegenwoordigt momenteel dertien uiteenlopende bedrijfstakken. De aangesloten brancheorganisatie zijn
Aequor (voedsel en leefomgeving),
de Bouwradius Groep (bouw),
Bureau TOP (metaal en elektro),
Ecabo (administratieve, ICT- enveiligheidssectoren), GOC (grafimediabranche),
NBOV (brood en banket),
NVKL (koudetechniek en luchtbehandeling),
OTIB (installatietechniek),
Savantis (afbouw en onderhoud, presentatie en communicatie), VBW (bloemendetailhandel),
VHG (hoveniers- en groenvoorzieningssector),
VOC (carrosseriebranche) en
VTL (transport en logistiek).