Universiteit van Tilburg

Kwaliteitszorg in de welzijnszorg voor minderheden Symposium wetenschapswinkel en vluchtelingenwerk

In toenemende mate moeten organisaties die vluchtelingen of minderheden ondersteunen hun werkzaamheden verantwoorden: Hoe wordt onze dienstverlening ervaren? Wat dragen we bij aan de integratie? Op donderdag 3 maart handelt het symposium Kwaliteitszorg in Tilburg over deze vragen.

Participatie en integratie van vluchtelingen en minderheden staat hoog op de agenda. De overheid en vele organisaties bieden ondersteuning aan minderheden bij het integratieproces. Deze organisaties, zoals welzijnsinstellingen, vluchtelingenwerkgroepen, bureau nieuwkomers, taalaanbieders en zelfhulporganisaties, krijgen in toenemende mate te maken met kwaliteitsbewaking en -beoordeling van hun diensten. Zij zullen moeten m(w)eten `hoe de klant over hen denkt' en `hoe de dienstverlening wordt ervaren'.
Op 3 maart 2005 organiseert de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk (SNV) Tilburg een symposium over klanttevredenheid en kwaliteitszorg bij organisaties die zich inzetten voor de bevordering van participatie en integratie van vluchtelingen en andere minderheden. Doel van het symposium is de verschillende ontwikkelingen voor kwaliteitszorg binnen de sector te bespreken.

Meetinstrument
Drs. Stijn Buijsse van de Wetenschapswinkel presenteert op het symposium een meetinstrument voor klanttevredenheid en kwaliteitszorg waarmee organisaties zoals SNV en Vluchtelingenwerk Nederland de resultaten van hun werkzaamheden beter zichtbaar kunnen maken en meer aandacht kunnen besteden aan kwaliteitsbeleid. De ontwikkelde methode zal officieel aangeboden worden aan de Provincie Noord-Brabant. Dr. Karin Geuijen, wetenschappelijk onderzoeker van de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, zal aandacht besteden aan de ontwikkelingen rondom asielbeleid en de gevolgen hiervan. Vervolgens zal de Tilburgse wethouder Sociale zaken drs. Gon Mevis de rol van de lokale overheid in dit vraagstuk verduidelijken. Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie waaraan ook vertegenwoordigers van SNV en Vluchtelingenwerk Nederland deelnemen.

Noot voor de pers
Het symposium 'Kwaliteitszorg, het belang van kwaliteitszorg in organisaties bij bevordering van integratie en participatie' vindt plaats op donderdag 3 maart 2005 van 13.00-17.00 uur in zaal QZ 105 op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Het programma is te vinden op internet: www.uvt.nl/kwaliteitszorg/.