Vereniging Nederlandse Gemeenten

COMMISSIE JORRITSMA

Commissie Jorritsma van start

De projectcommissie gemeentelijke dienstverlening onder voorzitterschap van mevr. Jorritsma heeft op 3 maart haar eerste zitting gehouden.

De commissie richt zich op het verbeteren van de externe dienstverlening van gemeenten. Het is door de vele initiatieven op dit terrein, vooral belangrijk dat gemeenten een gezamenlijke visie hierop ontwikkelen. Een van de instrumenten die door de commissieleden is voorgesteld om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren is benchmarking.

Op de eerste bijeenkomst kregen de commissieleden een presentatie van dhr. De Kramer, directeur Publieksdienst Haarlem. Deze stond in het teken van het zelfanalysemodel dienstverlening, ontwikkeld door het Directeurenoverleg Publiekszaken 100.000+. Hieruit kwam naar voren dat gemeenten steeds beter telefonisch en via het internet met de burger communiceren. Maar de afhandeling van een brief duurt nog te lang.

Tevens werd een inleiding verzorgd door dhr. Sandriman van de Consumentenbond. Opvallend hierin was dat de Consumentenbond, ondanks haar kritische houding ten opzichte van de gemeentelijke dienstverlening, de gemeentelijke autonomie versterkt wil zien. Wel is het hierbij noodzakelijk dat de wensen van de burger leidend zijn.

Commissielid Van Lente was zeer te spreken over de bijeenkomst. Hij schreef in zijn weblogboek: Een aanbeveling kan zijn dat de gemeenteraad een haalbare doelstelling tot norm verheft. Daarvoor is nodig dat een burgerjaarverslag ook een burgerhandvest met normen voor dienstverlening van de gemeente bevat. Het is een contract met de burger. Over de voorzitter schreef hij: Ik ken Annemarie Jorritsma nietMaar ik moet toegeven dat ze de vergadering heel goed, plezierig en slim voorzit..

De commissie bestaat uit mevr. Jorritsma (voorzitter, burgemeester Almere) en mevr. Van Duijn (burgemeester Lochem), dhr. Hoogma (wethouder Maastricht), dhr. Van Gils (wethouder Zoetermeer), dhr. Claassen (wethouder Eindhoven) en dhr. Welten (wethouder Deurne), dhr. Van Rutten (raadslid Berkel en Rodenrijs), dhr. Van Lente (raadslid Den Haag) dhr. Thomas (gemeentesecretaris Geldermalsen) en dhr. Boomgaardt (gemeentesecretaris Zeist).