Kenniscentrum Elektronische Overheid

24 feb 2005

Persbericht EGEM: Voorhoedegemeenten van start

Logo eGem

Op donderdagmiddag 3 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Provinciehuis in Utrecht onthult EGEM welke rol de gemeenten, die geselecteerd werden voor het project Voorhoedegemeenten, gaan spelen. De bijeenkomst is het officiële startsein van het project Voorhoedegemeenten,wat tot doel heeft de samenwerking en het delen van kennis te bevorderen op het gebied van Transparantie, Dienstverlening en Innovatie van bedrijfsprocessen.

Eind 2004 deed EGEM een oproep aan gemeenten om mee te doen aan Voorhoedegemeenten en deel te nemen aan pilots en onderzoeken. Maar liefst 48 gemeenten stelden zich kandidaat. Blijkbaar zijn er veel gemeenten die hun nek durven uit te steken door het voortouw te nemen bij het realiseren van een slagvaardige en beter presterende overheid. Uit de aanmeldingen selecteerde EGEM in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de opdrachtgevers voor het project, 26 gemeenten die actief deel gaan nemen aan Voorhoedegemeenten. Deze gemeenten zijn geselecteerd op basis van aantoonbare resultaten die zij de laatste twee jaar boekten op het terrein van elektronische dienstverlening. Daarnaast moeten de gemeenten voor 2005 personele en financiële middelen hebben gereserveerd voor verdere ontwikkeling op dit terrein.

De bijeenkomst
Op donderdag 3 maart worden de rollen die de gemeenten gaan spelen toegelicht. De helft zal daadwerkelijk Voorhoedegemeente zijn en de andere helft vervult de functie van Referentiegemeente. Tijdens het project kunnen de rollen overigens wisselen. Vaststaat dat beide rollen van belang zijn in het project en dat alle gemeenten er voordeel bij zullen hebben kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Na de bijeenkomst
De bijeenkomst is de feestelijk start, daarna begint het pas echt. Kort na de startbijeenkomst zullen de gemeenten bij elkaar komen om met elkaar te bepalen welke pilots en onderzoeken zij zullen gaan doen. De ontwikkelingen rondom Voorhoedegemeenten zullen uitgebreid te volgen zijn voor de overige gemeenten in Nederland. Zo kunnen anderen hun voordeel doen met de resultaten die in Voorhoedegemeenten worden gehaald.

Gemeenten die meedoen aan Voorhoedegemeenten zijn: Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Berkel en Rodenrijs, Beverwijk, Delft, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, G4 Frieslandgemeenten (Het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel), Groningen, Helmond, Heuvelrug (Leersum, Doorn, Maarn, Amerongen, Driebergen-Rijsenburg), Hoorn, Nieuwegein, Ridderkerk, Rotterdam, Twenterand, Utrecht, Voorst, Zoetermeer

EGEM
EGEM stimuleert en ondersteunt gemeenten om samen te werken aan verbetering van dienstverlening met inzet van ICT. Belangrijke redenen voor gemeenten om samen te werken zijn onder meer kostenbesparingen en bundeling van expertise om de technische infrastructuur te beheren; vooral kleine gemeenten hebben meestal geen specialisten op dit gebied in huis. Gemeenten die samenwerken op het gebied van ICT staan bovendien sterker in onderhandelingen met leveranciers.

Meer informatie over het project Voorhoedegemeenten is te vinden op www.egem.nl.