Gemeente Leeuwarden

Zuiderplantage Zuiderburen Zuiderplantage Zuiderburen

Veelzijdig woonaanbod in Friese hoofdstad Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (25-02-2005) Tijdens de jaarlijkse beurs Huis/Tuin - die van 3 tot en met 6 maart in Expocentrum FEC Leeuwarden plaats vindt - wordt een actueel en veelzijdig woningaanbod in Leeuwarden gepresenteerd. In Leeuwarden wordt voor iedereen gebouwd: goedkope en dure woningen, huur- en koopwoningen, appartementen en woningen voor gezinnen. In 2004 werden 364 woningen opgeleverd. De verwachting is dat de woningproductie dit jaar hoger uitkomt.

In de stad wordt ook gebouwd op plaatsen waar voorheen bedrijven stonden, bijvoorbeeld het Steensmaterrein en het oude Bonifatiusziekenhuis. Op de locatie van de voormalige haardenfabriek Faber (Zuiderplantage) wordt dit voorjaar gestart met de bouw van 49 eengezinswoningen en aan het eind van het jaar wordt gestart met de bouw van ruim 100 appartementen. In de binnenstad worden nieuwe woningen vaak gebouwd in combinatie met de restauratie van monumentale panden, zoals bijvoorbeeld de Monnikemuurstraat, de Minnemastraat en de Arendstuin. Bij de Arendstuin kwamen moderne stadswoningen, die grenzen aan een 19de eeuwse manege. Ook de appartementen aan de Wijnhornsterstraat en de voormalige HTS aan de Molenstraat zijn hiervan voorbeelden.

In de Vrijheidswijk en Achter de Hoven wordt op grote schaal verbeterd, gesloopt en nieuw gebouwd. Waar tot voor kort de Vegelindwarsstraten waren, zijn nu nieuwe eengezinswoningen in aanbouw. De huizen kunnen gekocht of gehuurd worden. In december 2004 is gestart met de bouw van 53 huurappartementen op de locatie Ee-burg in de Vrijheidswijk. De huurprijzen zijn vanaf EUR 659.

Tot en met 2009 wordt er in Zuiderburen gebouwd. Binnenkort worden vijf royale kavels verloot aan de Johannesleane te Hempens (Buitenplaats 3). De kavels variëren in grootte van ongeveer 850 m2 tot 1100 m2. De goedkoopste kavel kost circa EUR 150.000 exclusief BTW. Het bebouwbare oppervlak is 500 m2. Daarnaast komen er dit jaar nog huurwoningen in de "Hofwoningen" met een huur van ongeveer EUR 550 en duurdere huurwoningen aan de Langesân.

In de nieuwe wijk Blitsaerd, nabij het natuurgebied De Groote Wielen, is plaats voor luxe woningen op grote grondkavels. Door de uitspraak van de Raad van State kunnen op korte termijn bouwactiviteiten starten. Op de beurs Huis/Tuin wordt een concreet aanbod aan vrije woonkavels gepresenteerd, inclusief de verkoopprocedure.

Kijk bij woningbouwprojecten voor meer informatie.