Gemeente Heerenveen

gaat plussen en minnen

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Gemeenteraad Heerenveen gaat plussen en minnen

28/02/2005

De gemeenteraad gaat in een extra raadsvergadering de uitgangspunten formuleren voor het financieel meerjarenperspectief 2006 2009. De raad doet dit door plussen en minnen te geven aan plannen en diensten van de gemeente Heerenveen. Een plus betekent dat een plan of dienst extra geld moet krijgen, een min dat op het plan of dienst bezuinigd kan worden.

Op donderdag 3 maart aanstaande zal de gemeenteraad van Heerenveen voorlopige conclusies trekken over de financiële toekomst van de gemeente Heerenveen Gemeenten staan onder financiële druk, met name door de rijksbezuinigingen die een effect hebben op het gemeentelijk huishoudboekje. Dit geldt ook voor Heerenveen.

Dat betekent dat er niet of nauwelijks ruimte is voor nieuw beleid en dat mogelijke financiële risico's (zoals invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de effecten van de Wet Werk en Bijstand en de mogelijke afschaffing dan wel maximering van de Onroerend Zaak Belasting) niet binnen de begroting kunnen worden opgevangen. Dit vraagt om een raadsbrede discussie over gewenste investeringen en noodzakelijke bezuinigingen.

De gemeenteraad gaat in een extra raadsvergadering de uitgangspunten formuleren voor het financieel meerjarenperspectief 2006 - 2009. De raad doet dit door plussen en minnen te geven aan plannen en diensten van de gemeente Heerenveen. Een plus betekent dat een plan of dienst extra geld moet krijgen, een min dat op het plan of dienst bezuinigd kan worden.

Deze werkwijze is nieuw. Voorheen reageerde de raad op een nota met het meerjarenperspectief van het college. In het duale stelsel vond de gemeenteraad het zijn taak om het college vóór het schrijven van de nota kaders mee te geven. Na 3 maart start het college met het schrijven van de nota Meerjarenperspectief 2006 - 2009. In juni wordt deze in de raad behandeld.