Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG over modernisering huurbeleid: maak maatwerk mogelijk!

Minister Dekker van VROM blijft vasthouden aan een generieke liberalisatie (met enige differentiatie in WOZ-grenzen) van 25%. Terwijl de verschillende woningmarktsituaties juist maatwerk noodzakelijk maken. De VNG dringt er bij de Tweede Kamer op aan om lokaal en regionaal maatwerk mogelijk te maken door aan gemeenten en verhuurders over te laten waar en in welke omvang liberalisatie mogelijk is. Een sterkere positie van gemeenten is hierbij een absolute vereiste.

Reactie
Dit schrijven wij in een reactie aan de Tweede Kamer op de wijzigingsvoorstellen voor de plannen rond de modernisering van het huurbeleid. De plannen van minister Dekker worden 3 maart a.s. besproken in een Algemeen Overleg.

Positief
In onze reactie geven we aan het positief te vinden dat de minister ten aanzien van het tempo van liberalisatie tegemoet gekomen is aan de bezwaren die door gemeenten zijn geuit. Het gaat dan vooral over het door de minister ingestelde overgangsgebied zolang sprake is van een overspannen woningmarkt. Ook de erkenning van de versterking van de positie van de gemeenten en het feit dat het ISV behouden blijft, vinden we positieve punten.


* VNG Brief "Huurbeleid" d.d. 24-02-2005 aan de Vaste Kamercommissie van VROM