Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Organische magnetische sensoren

1 maart 2005

STW-promovenda Veronica Tiba onderzocht de mogelijkheden van organische magnetische nanostructuren. Deze structuren zouden technieken uit de magnetische dataopslag kunnen combineren met plastic elektronica, zoals toegepast in flexibele platte beeldschermen. Tiba promoveert op 3 maart aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Veronica Tiba onderzocht nieuwe structuren voor toepassingen in de spintronica. Spintronica is het manipuleren van elektronentransport in magnetische nanostructuren. Een magnetische spin kan twee richtingen hebben, omhoog of omlaag. Deze twee richtingen kun je gebruiken als een 0 of een 1 in een magnetisch geheugen.

De natuurkundige onderzocht of je structuren kunt maken met organische moleculen, die ook manipulatie van de elektronspin toestaan. Om zo'n structuur te maken, moet je controle kunnen uitoefenen op de groei en vorm van dunne lagen materiaal. Spintronische componenten bestaan uit lagen met magnetische eigenschappen. Als je hier een laag organische moleculen op wilt maken, vallen de moleculen uit elkaar. Ook vormen de moleculen vaak chaotische patronen, terwijl de toepassing vereist dat de moleculen zich in een geordende structuur organiseren.

Ordening
Veronica Tiba heeft laten zien dat het mogelijk is van bepaalde organische moleculen een goed georganiseerd patroon te maken op het magnetisch materiaal. Zij stelde het magnetisch materiaal waarop ze de organische moleculen wilde leggen eerst bloot aan kleine hoeveelheden zuurstof. Op deze manier was ze in staat een vlakke laag organisch materiaal bovenop de dunne magneet te leggen.

Verder ontdekte de promovenda dat het organisch materiaal pentaceen een prima kandidaat is voor toepassingen in spintronische structuren. Pentaceen is een goede stroomgeleider, en blijkt zich bovendien bijna atoomlaag voor atoomlaag op een magnetisch materiaal neer te laten leggen.

Dunne films gemaakt van combinaties van magnetische en moleculaire lagen kunnen onder andere worden gebruikt in ultradunne lichtgevende diodes voor flexibele platte schermen of voor ultradunne sensoren. Deze plastic elektronica is goedkoper te maken en makkelijker te vervormen dan traditionele elektronica gemaakt van silicium.

..............................

Meer informatie:

* Veronica Tiba MSc. (TUE, inmiddels werkzaam bij OTB-Group, Eindhoven)

* t: +31 (0)40 25 81 7 85 (werk), veronica.tiba@otb.nl
* promotie 3 maart, promotoren prof. dr. B. Koopmans en prof. dr. ir. W.J.M. de Jonge