ANBO

Demonstratie tegen huurplannen op 3 maart 2005

25-02-2005

Donderdagmiddag 3 maart wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het huurbeleid van minister Dekker. Voorafgaand aan dit debat houdt de Woonbond om 13.00 uur een demonstratie op het Plein voor het Binnenhof. Een uur later begint het debat in de Tweede Kamer over Dekkers huurplannen. Ook de ANBO is zeer teleurgesteld over de aanvullende voorstellen van Dekker en roept ANBO-leden op om een protest e-mail te sturen naar CDA en D66 en om op 3 maart aanwezig te zijn op het Plein voor het Binnenhof. De ANBO heeft ook in CSO-verband haar ontevredenheid richting het kabinet geuit.

Even leek het er op dat minister Dekker met haar huurplannen moest inbinden. Het CDA bracht op 20 januari naar buiten dat Dekker eerst moest bouwen en dan pas eventueel liberaliseren. D66 volgde ook deze lijn. Vrijdag 4 februari stuurde Dekker haar aanvullende voorstellen (geaccordeerd door het kabinet) naar de Tweede Kamer. Voorstellen die kennelijk genade vinden in de ogen van CDA en D66. Het CSO waar de ANBO deel van uit maakt, is hierover buitengewoon teleurgesteld. Dekker wil in 2006 600.000 huurwoningen al een veel hogere huurprijs geven (om alvast te wennen aan de markthuren straks). Ze noemt het niet meer liberaliseren, maar het overgangsgebied. Huurders in dit overgangsgebied krijgen in 2008 te horen of hun woning definitief wordt geliberaliseerd. Onzekerheid troef. Uit de voorstellen is te lezen dat in 2006 huurders te maken krijgen met ten minste vijf huurregimes:

a) één voor huurders in het gereguleerde gebied (zo'n 75% van de huurders);

b) één voor 600.000 huurders in het overgangsgebied (de huurwoning heeft een WOZ-waarde van 100.000 - 130.000);

c) één voor huursubsidieontvangers (het maakt niet uit wat de WOZ-waarde van hun woning is, zij vallen onder categorie a);

d) één voor nieuwe huurders in een woning met een hogere WOZ-waarde; het huurplafond wordt bepaald op 5,4% van de WOZ-waarde van de woning;

e) de echte vrije huren (= het huidige geliberaliseerde gebied); de verhuurder is geheel vrij om met de huurder een huurprijs overeen te komen.

Mogelijk is er nog een 6e huurregime voor huurders in een huurwoning met een WOZ-waarde van boven 165.000. Deze woningen worden in een keer geliberaliseerd. Bovendien handhaaft Dekker haar huurverhogingsreeksen waardoor huurders over de gehele linie te maken krijgen met boveninflatoire huurstijgingen, terwijl de reële inkomensontwikkeling van huurders de komende jaren slechts 0,3% bedraagt (cijfer CPB). Huursubsidieontvangers zijn 1 juli 2004 al 12 per maand op de huursubsidie gekort. Per 1 juli 2005 loopt deze korting op tot ruim 14 tot uiteindelijk 18 per maand enkele jaren later.