FNV

FNV vraagt kamercommissie om plicht om 57-plussers aan te nemen

Nieuwe werkloze 57-plussers moeten wekelijks solliciteren, terwijl daarmee hun kans op een vaste baan per sollicitatie slechts 0,000153 oftewel een kans van één op 6500.
Zolang werkgevers niet verplicht zijn
om ouderen aan te nemen blijft dat percentage absurd laag en is het wekelijkse solliciteren een zinloze en frustrerende plicht voor oudere werklozen. FNV Bondgenoten vraagt de politiek om ervoor te zorgen dat ouderen een realistische kans op een baan krijgen door werkgevers te verplichten om 57-plussers aan te nemen. Anders moet de sollicitatieplicht voor ouderen verdwijnen, vindt de bond.

Hoofdbestuurder Ellen Dekkers van Bondgenoten biedt met tientallen oudere werklozen een petitie aan de vaste kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin ze verzoeken om de acceptatieplicht voor werkgevers in te voeren of de sollicitatieplicht voor ouderen af te schaffen.

Voorzitter Smits neemt de petitie namens de kamercommissie in ontvangst
op het Binnenhof in Den Haag op donderdag 3 maart 2005 van 1230 uur tot
1300 uur (voor aanvang van de commissievergadering).

De cijfers van het CWI (Centra voor Werk en Inkomen) onderschrijven de petitie. Sinds de herinvoering van de sollicitatieplicht voor oudere werklozen in 2004 zijn de kansen op werk voor oudere werklozen slecht. In 2004 zijn meer dan 17.000 oudere werknemers ontslagen. En slechts 259
van hen heeft in dat jaar weer (vooral tijdelijk) werk gevonden.