VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Zalm in Eigen Huis magazine over het 'H-woord'

Amersfoort, 3 maart 2005

Minister Zalm over het H-woord in Eigen Huis Magazine: 'De woningmarkt zit niet op slot vanwege de belastingen'

In een exclusief interview met Eigen Huis Magazine, het maandblad van Vereniging Eigen Huis, geeft minister Zalm zijn ongezouten mening over het onderwerp hypotheekrenteaftrek. 'Wij gaan niet aan de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Als andere partijen andere opvattingen hebben, dan moet ieder dat voor zich weten'.

Hypotheekrenteaftrek is niet het favouriete gespreksonderwerp van Zalm. In het officieus gevoerde 'H-debat' blijft hij onverzettelijk bij zijn standpunt dat er geenzins aan de regeling mag worden getornd. De fiscale tegemoetkoming is volgens Zalm een prima instrument om het eigenwoningbezit te bevorderen. 'De woningmarkt zit niet op slot vanwege belastingen. In Nederland hebben we, na de aanpassingen die we doorvoerden op de hypotheekrenteaftrek, een toegesneden regeling op het verkrijgen van een eigen huis. Ik ben er een zeer groot voorstander van dat méér Nederlanders een eigen huis kunnen verwerven', aldus Zalm.

Disussiëren over mogelijke veranderingen van de renteaftrek vindt hij dan ook onzinnig. 'Hoor eens, er zijn mensen die beginnen over afschaffing van het koningshuis. Moet ik daar dan ook over gaan praten? Nee, want ik ben vóór het koningshuis. En ik ben vóór de hypotheekrenteaftrek. Wij gaan niet aan de republiek en wij gaan niet aan de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek'.

Zalm is het duidelijk oneens met Vereniging Eigen Huis, die vreest dat de renteaftrek tot inzet van politiek stuntwerk wordt gemaakt bij de volgende verkiezingen. De vereniging zet zich in voor waardebehoud van de woning en een goed functionerende woningmarkt. Renteaftrek is daarbij een heel belangrijk element, maar niet het enige dat telt. Zalm: 'Ik begrijp er dan ook niets van dat Vereniging Eigen Huis zegt dat de hypotheekrenteaftrek-discussie moet worden 'ingebed' en 'ingekaderd' in een breder debat. We moeten gewoon aan het huidige systeem vasthouden. Moet je mij horen, ik moet mijn eigen vereniging beginnen. De alt ernatieveVerenigingEigenHuis'.

Het opmerkelijke interview met minister Zalm is in zijn geheel te lezen op www.eigenhuis.nl/ehmzalm. Meer informatie over de opvatting van Vereniging Eigen Huis over hypotheekrenteaftrek vindt u op www.eigenhuis.nl/hypotheekrenteaftrek.