Gemeente Deventer

Week 9, 3 maart 2005

DEVENTER DE SCHOONSTE GEMEENTE? STEM!

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot.

De Stichting Nederland Schoon ontplooit verschillende initiatieven om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Zij organiseert dit jaar de wedstrijd âSchoonste Gemeente van Nederlandâ. Daarbij daagt de stichting deelnemende gemeenten uit te laten zien hoe hun inwoners, medewerkers, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de publieke ruimte schoon te maken en veilig te houden. Ook de gemeente Deventer heeft zich ingeschreven voor deze wedstrijd.

Deventer streeft naar een schone stad. De gemeente en haar inwoners zijn zeer actief als het gaat om het opruimen en schoonhouden van de openbare ruimte. Het Deventer afvalbeleid is samen te vatten onder de noemer âSamen aan de slag voor een schonere stadâ. De gemeente treft diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Wat doet Deventer aan het schoonhouden van de stad?

Inzet van de Deventer Schoon Familie

De gemeente vindt participatie van buurtbewoners en bedrijven voor een schone en veilige woon-werkomgeving belangrijk. De gemeente doet daarvoor ook een beroep op organisaties als Circulus, Cambio, Sallcon, Deventer Groen Bedrijf en Wijkwerk. De eigen inbreng van bewoners en instellingen voor een schone woonomgeving wordt op een kleurrijke wijze gestimuleerd door de Deventer Schoon Familie. De gemeente financiert Cambio die deze familie heeft geïntroduceerd en die bewoners nadrukkelijk bij hun woonomgeving betrekt. Dat die aanpak werkt, blijkt uit de vele actieve bewoners en bedrijven die lid zijn van de Deventer Schoon Familie. De deelnemers geven aan zelf verantwoordelijk te zijn voor een opgeruimde stad en leveren daaraan een actieve bijdrage.

Afvalcampagne

In april 2004 is de gemeente een afvalmotivatiecampagne gestart. Het doel van de campagne is inwoners te attenderen op het juist aanbieden van afval en hen te betrekken bij het thema schone stad. De campagne, uitgevoerd door de sector Gemeentewerken, bestaat uit verschillende onderwerpen zoals de Milieupas, de luieractie, gescheiden afvalinzameling en een educatief project op scholen. Bij deze campagne maakt de gemeente gebruik van één centrale figuur, het â(afval)gewetenâ van Deventer.

Schoonhouden: vegen op maat en schoonmaken verzamelcontainers

Er is een veegschema ontwikkeld dat voor elke buurt vermeldt in welke week de veegmachine langs komt. Samen met Stichting Nederland Schoon is een stappenplan opgezet om oplossingen te bedenken voor de meest vervuilde plekken in Deventer.

Op locaties waar verzamelcontainers frequent overlopen, zorgt de gemeente voor uitbreiding van de opslagcapaciteit. Verzamelcontainers die snel vervuilen worden regelmatig schoongemaakt.

Herinvoering gratis stort

Het is per huishouden mogelijk jaarlijks duizend kilo huishoudelijk afval gratis naar de Milieustraat aan de Westfalenstraat te brengen. Door het herinvoeren van de vrije stort is de grofvuilregeling laagdrempeliger gemaakt. Dit voorkomt illegale stort.

Schone scholen

Onder het motto jong geleerd, oud gedaan richt de gemeente zich ook direct op de jonge inwoners. Elk jaar is er aandacht voor de âsnoeproutesâ. Op deze fietsroutes naar scholen heeft intensieve controle plaats. Ook besteden de middelbare scholen in hun lessen aandacht aan afvalpreventie.

In april start de gemeente in samenwerking met het Deventer MilieuCentrum het lesproject âAfvalluuuhâ. Tijdens dit project leren basisschoolkinderen alles over afvalscheiding en het voorkomen van overbodig afval.

Stem op Deventer

Om âschoonâ in Deventer een extra impuls te geven moet u ervoor zorgen dat Deventer de volgende ronde van de wedstrijd bereikt. Als inwoner van Deventer kunt u daarvoor uw stem uitbrengen door aan de hand van fotoâs aan te geven hoe schoon uw buurt is. Deze fotoâs en het digitale stemformulier staan op www.schoonstegemeente.nl. Het is de bedoeling dat u aangeeft welke foto het meest overeenkomt met de situatie in uw buurt in relatie tot de hoeveelheid zwerfafval. Wie geen toegang heeft tot internet, kan in het Gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadskantoor, Burseplein 20, een stemformulier op papier krijgen en dit sturen naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon.

De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die de gemeente heeft getroffen om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke negen gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het er om welke gemeente er het beste in slaagt een (vooraf aangewezen) gebied van ongeveer één vierkante kilometer zes weken lang schoon te houden. Aansluitend wordt een tv-serie gemaakt. Per aflevering staat één van de gemeenten centraal. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september) wordt bekendgemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de âSchoonste Gemeente van Nederland 2005â mag noemen.

Publicatiedatum: 3-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 3 maart 2005