Gemeente 's-Hertogenbosch

03-03-2005

Convenant ondertekend voor project "Is de wijk er klaar voor?"

Op woensdag 2 maart 2005 is in het Stadhuis het convenant voor de Kruiskamp en Schutskamp voor het project: "Is de wijk er klaar voor?" ondertekend. Dit project richt zich op participatie van ouderen en lichamelijk gehandicapten. In het convenant worden afspraken gemaakt tussen de gemeente 's-Hertogenbosch, de stichtingen Seniorenraad 's-Hertogenbosch, Gehandicaptenplatform 's-Hertogenbosch en Divers over de verschillende taken en verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van het project.

Werkwijze
Het project wordt uitgevoerd door de Stuurgroep (vertegenwoordigers van de verschillende partijen) samen met de buurtbewoners van Schutskamp, Kruiskamp en organisaties die in de wijk actief zijn. De werkwijze van het project is gebaseerd op de methode van het project "Ouderenproof", dat eerder is uitgevoerd in Rosmalen en is als volgt:
- enthousiaste buurtbewoners nemen plaats in een van de drie werkgroepen (wonen, zorg en welzijn/dienstverlening), met een deskundige voorzitter;

- met een projectleider sporen de werkgroepen de knelpunten over het betreffende onderwerp (wonen, zorg, welzijn/dienstverlening) op;
- daarnaast inventariseert de projectleider bij actieve organisaties in de wijk of zij een bijdrage kunnen leveren aan een goed sociaal klimaat en de wijk voor ouderen en voor mensen met een beperking. Medio 2006 stelt de Stuurgroep twee eindrapportages op. Een rapportage over de knelpunten en de wenselijke verbeteringen/vernieuwingen voor ouderen en mensen met een beperking in de wijk (specifiek in het aanbod van instellingen op het gebied van wonen, zorg, welzijn/dienstverlening). De tweede rapportage over de activerende gesprekken over de sociale infrastructuur in wooncomplexen. Op woensdag 6 april 2005 vindt er een informele kick-off bijeenkomst plaats in het sociaal-cultureel centrum "De Helftheuvel" (Helftheuvelpassage 115, 's-Hertogenbosch) voor alle deelnemers van de werkgroepen en organisaties die actief zijn in de wijk.

Achtergrond
Tot voor kort gingen ouderen naar een verzorgingstehuis en verbleven mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap in instellingen. Nu is dit anders en wordt iedereen geacht zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, als buurtbewoner van de wijk. Maar is de buurt hier wel klaar voor? En is er in de wijk voldoende zorg en dienstverlening voor handen? Is de wijk veilig genoeg? Dit project worden onder meer dit soort vragen beantwoord.