Gemeente 's-Hertogenbosch

03-03-2005

Wethouder Eigeman opent zwerfvuilmiddag basisschool

Donderdag 3 maart gaan twee basisscholen aan de slag met de zwerfvuilcampagne van de gemeente 's-Hertogenbosch. Basisschool L.W. Beekman volgt dan een soort lesprogramma over (Zwerf)afval. Wethouder Bart Eigeman start de 'Zwerfvuilmiddag' op deze school. Op basisschool Kameleon (Graafseweg) assisteren medewerkers van de IgloMora Groep bij een les uit het lespakket 'Zwerfafval: mooi niet!'. Daarna gaan de leerlingen met medewerkers van het bedrijf de wijk in om zwerfvuil op te gaan ruimen.

De leerlingen van beide scholen zijn vanaf januari bezig met het onderwerp. Ze hebben het lespakket: ''Zwerfafval: mooi niet" behandeld en alle 600 leerlingen zagen de Opruimshow van de Ronald Mc Donaldclown. Als afsluiting is er op donderdag een programma van de zwerfvuilcampagne van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Afvalquiz
Voor de verschillende lesgroepen van de L.W. Beekmanschool is er een speciaal programma bedacht. Onderdelen zijn onder meer knutselen met afval (kleutergroepen), een Afvalestafette en een afvalquiz voor de groepen 7 en 8. Met vragen als: Waar kunnen oude schoenen voor gebruikt worden? (Antwoord: voor de aanleg van nieuwe wegen) en Wat kan je van PET- en plasticflessen maken? (Antwoord: fleecevesten). Als afsluiting mogen de winnaars van groep 7 en 8 tegen elkaar het parcours van de Afvalestafette op het schoolplein aflopen.

Inkrimping afvalberg
Deze school is er in geslaagd om zijn afvalberg tot de helft terug te brengen. Zo zijn de papieren handdoeken in de lokalen en de WC's afgeschaft om over te gaan op de handdoek van stof. Verder is het gebruik van (wegwerp)plastic bekers taboe en gebruiken de kinderen duurzaam en afwasbare plastic bekers en de leraren drinken uit porseleinen bekers. Dit scheelt toch 3 tot 4 vuilniszakken per week. De kinderen worden gestimuleerd om mee te denken over milieu. Ze gaan het thema met de 'Zwerfvuilmiddag' afronden.

Kameleon
Deze school heeft net als de Beekmanschool een paar maanden aandacht besteed aan zwerfafval. Ze volgden onder meer de 3 lessen uit het lespakket: Zwerfafval: mooi niet! Bij de derde en laatste les (in de afvalbak ermee) uit het pakket denken de leerlingen mee over oplossingen voor het zwerfafvalprobleem. Dat is de les waar de medewerkers van IgloMora actief een rol gaan spelen door groepjes kinderen te begeleiden bij het opruimen van rotzooi in de wijk.

Het bedrijf hoorde dat de gemeente 's-Hertogenbosch een project was gestart om samen met de scholen de wijken weer leefbaar te maken. Daar is het opruimen van zwervend afval onderdeel van.

Andere acties
Op donderdag 10 maart krijgen leerlingen van basisschool De Cirkel, de IgloMora Groep op bezoek. De gemeente richt zich niet alleen op kinderen ook winkelend publiek wordt in (grote) winkelcentra op hun weggooigedrag gewezen. Een groep acteurs van straattheatergroep 'Painted Lady' geeft het slechte voorbeeld en ruimt vervolgens zijn eigen troep weer op. Zaterdag 5 maart bezoeken de acteurs de Markt in 's-Hertogenbosch.