Gemeente 's-Hertogenbosch

03-03-2005

Geld uit nieuwe Vlagheideregeling maakt zonnepanelen mogelijk

Erik Bruggink uit de Dukaatstraat in 's-Hertogenbosch laat donderdag 3 maart aanstaande zonnepanelen op het dak van zijn woning installeren. Hij ontvangt daarvoor een bijdrage uit de vernieuwde Vlagheideregeling. Bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie kunnen particulieren, non-profitinstellingen en deelnemende gemeenten zelf een subsidie aanvragen voor de aanschaf en installatie van een duurzame energievoorziening. Het gaat om PV panelen (zonnepanelen), zonneboilers, kleinschalige windtoepassingen en warmte-koude toepassingen. Wethouder E. de Jonge gaat donderdag 3 maart aanstaande om 15.30 uur een kijkje nemen bij het installeren van de zonnepanelen in de Dukaatstraat. Zo wil zij, als wethouder van onder meer milieu, laten zien dat de gemeente particuliere initiatieven op het gebied van CO2 besparende maatregelen ondersteunt.

Voordeel
Het voordeel van duurzame energietoepassingen in woonhuizen is dat ze energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en steenkool. Daardoor komen er minder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld het broeikasgas CO2, in de atmosfeer. Daarnaast is het een voordeel dat duurzame energiebronnen niet uitgeput raken. Een bijdrage uit onder meer het Vlagheidefonds maakt de overstap naar een dergelijke voorziening voor inwoners en non-profit instellingen steeds aantrekkelijker.

Subsidie aanvragen?
Een aanvraagformulier met meer informatie over het Vlagheidefonds is te verkrijgen via de gemeentehuizen in de deelnemende gemeenten. Belangrijk om te weten is dat een aanvraag moet worden ingediend vóórdat de voorziening wordt geïnstalleerd. Het volledig ingevulde aanvraagformulier moet naar de gemeente Sint-Michielsgestel worden verstuurd. Als de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden, krijgt de aanvrager een bericht dat een bepaald bedrag wordt gereserveerd. Daarna kan de duurzame voorziening worden geïnstalleerd. Na installatie, kan via het vaststellingsformulier worden verzocht om uitbetaling van de reeds gereserveerde financiële bijdrage.

Deelnemende gemeenten
De deelnemende gemeenten aan het Vlagheidefonds voor duurzame energie zijn Boxtel, Haaren, Maasdriel, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden, Sint-Oedenrode, Veghel, Bernheze en Maasdonk.