Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Technologieonderscheiding voor Joke Bouwstra

Persbericht Universiteit Leiden
2 maart 2005

Leidse huidonderzoekster twaalfde Simon Stevin Meester Technologiestichting STW heeft prof.dr. Joke Bouwstra van de Universiteit Leiden benoemd tot Simon Stevin Meester 2005. Bouwstra ontvangt voor haar grote verdiensten in het onderzoek naar geneesmiddeltoediening een half miljoen euro die ze vrij mag besteden aan toepassingsgericht onderzoek. Tijdens de uitreiking van het geld en de bijbehorende bronzen sculptuur later dit jaar maakt de laureaat haar plannen met de prijs bekend.

De Leidse onderzoekster prof.dr. Joke Bouwstra (Hardenberg, 1956) is sinds juli 2003 persoonlijk hoogleraar in de Geneesmiddel Toediening bij de sectie Drug Delivery Technology van het Leiden/Amsterdam Center for Drugs Research (LACDR). Haar onderzoek richt zich op het transport van geneesmiddelen door de huid.

Omdat de huid van nature een barrière vormt voor transport, is het uitermate belangrijk nieuwe technologieën te ontwikkelen die het transport van geneesmiddelen verhogen en bovendien dat transport heel nauwkeurig kunnen instellen. Hiervoor is het niet alleen belangrijk het transport te meten, maar ook de structuur van zowel gezonde als zieke huid te onderzoeken. Omdat de lipiden (vetten) in de huid belangrijk zijn voor de natuurlijke barrièrefunctie, wordt veel aandacht besteed aan structuur die deze huidlipiden vormen. Het onderzoek in Bouwstra's groep is zeer divers en bevat zowel biofysische, (bio)chemische, farmaceutische als zelfs immunologische aspecten.

Uitermate productief
Alle aanvragen die Joke Bouwstra tot op heden bij STW heeft ingediend, waren van een zodanig hoge kwaliteit dat ze zonder uitzondering zijn gehonoreerd door een lekenjury. Bouwstra is wetenschappelijk uitermate productief en heeft meer dan 180 wetenschappelijke artikelen op haar naam staan.

Vanaf 1985 was zij betrokken bij de voorloper van het huidige instituut LADCR. Dit instituut is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft als één van de hoofdmissies samenwerking met het bedrijfsleven. Joke Bouwstra heeft een omvangrijk netwerk met bedrijven waarmee ze nauw samenwerkt in haar onderzoek. In het kader van haar STW-onderzoek heeft de huidonderzoekster inmiddels vijf octrooien op haar naam. Bovendien is de Leidse wetenschapper via een STW-project een onderneming op het gebied van huidsimulerende membranen aan het voorbereiden.

Simon Stevin Meesterschap
Het Simon Stevin Meesterschap is een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters moeten niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek doen, maar ook aantoonbaar en met succes aandacht schenken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Met de benoeming van professor Bouwstra telt STW nu twaalf onderzoekers met deze eretitel.


----------------------

Meer informatie bij Nico Boots (STW), tel. 030 6001 284, e-mail: n.boots@stw.nl of bij de laureaat zelf: prof.dr. J.A. Bouwstra, tel. 071 52 74 208, email: bouwstra@chem.leidenuniv.nl . Joke Bouwstra is wegens vakantie van 5 maart tot en met 26 maart niet te bereiken.