De Vlinderstichting

Uitgebrachte rapporten

Blijft de veenbesparelmoervlinder behouden?

Over deze vraag hebben medewerkers van De Vlinderstichting en de Katholieke Universiteit van Louvain-La-Neuve in België zich gezamenlijk gebogen in een zojuist verschenen artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Oikos. Zij gebruikten een model om de dynamiek van twee populatienetwerken van de veenbesparelmoervlinder onder verschillende omstandigheden te bestuderen en te voorspellen. De veenbesparelmoervlinder is in West-Europa een ernstig bedreigd relict van de IJstijden. De resterende populaties bevinden zich op kleine hoogvenen in enkele Middengebergten en op een paar plaatsen in het laagland van Drenthe, Noord-Duitsland en Jutland.

De twee bestudeerde populatienetwerken bevinden zich in Drenthe en in de Belgische Ardennen. Met behulp van het populatiemodel werden verschillende scenario's voor de toekomst doorgerekend. Naast een nulscenario zonder ingrijpen waren dat ook scenario's met hoogveenherstel en met klimaatopwarming. Een noviteit daarbij was dat voor de ontbrekende gegevens over de populatiedynamiek gebruik werd gemaakt van studies van de nauw verwante ringoogparelmoervlinder, waar meer over bekend is. Zo konden, ondanks lacunes in de kennis van deze zeldzame soort, toch zinvolle voorspellingen worden gedaan.

De belangrijkste conclusies zijn dat de populatie in Drenthe zonder verdere maatregelen op den duur verdwijnt. Na 100 jaar is de kans op voortbestaan nog maar 17%. In de Ardennen, waar nog meer geschikt leefgebied voorhanden is, lijkt de situatie wel duurzaam. Herstel van leefgebied zou het risico op uitsterven in Drenthe echter tot een minimum kunnen terugbrengen. Wanneer klimaatverandering voor de veenbesparelmoervlinder een zelfde negatief effect heeft als waargenomen bij de ringoogparelmoervlinder, dan lijkt de toekomst er zowel in Drenthe als in de Ardennen somber uit te zien. Maar in elk geval neemt de kwetsbaarheid sterk af wanneer er nu maatregelen worden getroffen om geschikt leefgebied te behouden dan wel te herstellen.

In Nederland is met name Staatsbosbeheer in het kader van het Beschermingsplan Veenvlinders actief bezig met hoogveenherstel, samen met De Vlinderstichting en de Stichting Veldwerk Nederland. Met subsidie van de Provincie Drenthe worden de kansen beoordeeld en beheermaatregelen uitgevoerd. Laten we hopen dat deze redding op tijd komt en de komende jaren tot herstel van de veenvlinders zal leiden!