Gemeente Haaksbergen

Toekomstvisie Haaksbergen

Hoe moeten Haaksbergen, Buurse, Sint Isidorushoeve en het mooie buitengebied er in de toekomst - over ongeveer vijfentwintig jaar - uitzien? Bij het opstellen van deze toekomstvisie voor 2030 wil de gemeente zoveel mogelijk haar inwoners betrekken. Mogelijkheden hiervoor kunnen zijn:

* speciale huis-aan-huiskranten;

* groepsbijeenkomsten over een bepaald thema;
* informatie- en discussiemarkten;

* het inzetten van een burgerpanel

Burgemeester Karel Loohuis: 'Communicatie in het hele proces van de Toekomstvisie is enorm belangrijk'. In de komende weken werkt een ambtelijke projectgroep het plan van aanpak verder uit. "Maatschappelijke groeperingen en belangenorganisaties worden door ons rechtstreeks uitgenodigd om aan gesprekken deel te nemen. Daarnaast wordt de bevolking voortdurend geïnformeerd over het traject om te komen tot een toekomstvisie. Iedereen moet de kans krijgen om zijn mening te zeggen en mee te denken over de toekomst van Haaksbergen. Communicatie is in het hele proces enorm belangrijk", aldus burgemeester Loohuis.

Tijdens enkele voorbereidende bijeenkomsten hebben alle raadsfracties met elkaar afgesproken dat ze zich tijdens het gehele proces terughoudend opstellen. Wel moet de gemeenteraad aan het eind van 2005 een besluit nemen over de vaststelling van de Toekomstvisie, die op dat moment in samenspraak met de bevolking tot stand is gekomen.

Burgemeester Karel Loohuis:

"Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mensen zijn die goede ideeën hebben over de toekomst van hun gemeente".

Maar ook dat - zo hebben de raadsleden aangegeven - zal niet of nauwelijks leiden tot aanpassing van de opgestelde toekomstvisie voor 2030. "Want de raad wil een toekomstvisie voor onze gemeente die daadwerkelijk door een groot deel van onze bevolking wordt gedragen. Het gaat nu niet om partijpolitieke profilering", aldus burgemeester Loohuis die de bestuurlijke trekker is van het gehele traject.

Thema's
Tijdens de drie voorbereidende bijeenkomsten hebben de raadsleden negen thema's aangegeven voor de toekomstvisie. Deze zijn:
1. Wonen

2. Werken

3. Voorzieningen

4. Veiligheid

5. Recreatie

6. Verkeer en Vervoer

7. Mobiliteit

8. Platteland / Buitengebied

9. Centrum en Sociaal-maatschappelijke samenhang.

Bij die thema's komt nog een aantal randvoorwaarden waarmee de inwoners straks bij de uitwerking zoal rekening moeten houden.

Activiteiten
In de loop van het voorjaar 2005 gaan de activiteiten van start. In het najaar moet er een ontwerp klaarliggen voor de toekomstvisie. Op 14 december 2005 stelt de gemeenteraad de toekomstvisie formeel vast.