Gemeente Rotterdam

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft gisteren ingestemd met het bestemmingsplan voor natuur- en businesspark Schieveen. De plannen voor Schieveen vertonen nog een tekort van 25 miljoen. Vooruitlopend op aanvullende financiering heeft het College besloten verder te gaan met de ontwikkeling van het natuur- en businesspark. Het bestemmingsplan wordt aan de gemeenteraad aangeboden voor vaststelling, rekening houdend met de laatste aanpassingen aan het tracé van de A13/A16.

De polder Schieveen is nu nog een agrarisch gebied tussen Delft en Rotterdam ten noorden van Rotterdam Airport. Het grootste deel van de polder, 200 ha, wordt ingericht als natuurgebied; in dit gebied komen recreatieve voorzieningen voor wandelaars en fietsers. Een kleiner deel van de polder, 75 ha, komt beschikbaar voor een modern en hoogwaardige bedrijvenpark met internationale uitstraling, gericht op kennisintensieve en luchthavengerelateerde bedrijven. De plannen voorzien ook in 23 vrije kavels voor woningbouw en een piekberging voor tijdelijke opslag van water bij hevige regenval.

Het bedrijfsterrein geeft invulling aan de Rotterdamse ambities op het gebied van kenniseconomie en biedt plaats aan internationaal georiënteerde bedrijfsvestigingen zoals hoofdkantoren en 'shared service'-centra. Als het volledige terrein in gebruik is genomen, biedt het aan achtduizend mensen werk. Het businesspark Schieveen betekent een belangrijke versterking van de Rotterdamse economie.

Schieveen wordt onderdeel van de toekomstige A13 Kennisboulevard. Hiervoor is een overeenkomst gesloten tussen de gemeenten Delft en Rotterdam, de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit en het Havenbedrijf Rotterdam. Bij deze ontwikkeling is verder de Economic Development Board Rotterdam betrokken. Deze ontwikkelingsraad heeft als doel de gemeente op economisch gebied te adviseren en de uitvoering van beleid te bevorderen.

De opbrengsten van het bedrijventerrein komen volledig ten goede van natuurontwikkeling. Het geld wordt gebruikt voor de verwerving van grond en de inrichting van natuur. De gemeente werkt nauw samen met de Vereniging Natuurmonumenten (VNM), die het beheer over het natuurgebied gaat voeren. Beide organisaties zijn op zoek naar partners die financieel willen participeren in de natuurontwikkeling. In april wordt op feestelijke wijze een begin gemaakt met de aanleg van het natuurgebied. Dit gebeurt in het kader van het 100 jarig bestaan van de Vereniging Natuurmonumenten.

Bron: Bestuursdienst, 03-03-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Economie_ 2032483.Unieke combinatie va_2057795]