Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 3 maart 2005
Publicaties - 2 maart 2005
nieuw! Europalaan tijdelijk afgesloten nieuw! Brunssums basisonderwijs krijgt Piramide-keurmerk

---

Met 'Piramide' werken kinderen spelenderwijs aan woordenschat

Brunssums basisonderwijs krijgt Piramide-keurmerk

Drie Brunssumse basisscholen en drie Brunssumse peuterspeelzalen krijgen op donderdag 3 maart 2005 het Piramide-keurmerk. Het keurmerk houdt in dat de betreffende scholen en peuterspeelzalen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die gelden voor het omgaan met het lesmateriaal Piramide. Piramide is bedoeld om leerlingen, waarvoor taalachterstand dreigt, spelenderwijs taal te laten ontdekken. Het is voor het eerst in Parkstad Limburg dat zoveel scholen tegelijk het Piramide-keurmerk krijgen.

Het gaat om de basisschool Titus Brandsma, met peuterspeelzaal Pukkio, basisschool De Opstap, met peuterspeelzaal Hummelhoek, en basisschool Meander, met peuterspeelzaal Pimpeloentje. Daarnaast krijgt nog een vierde basisschool, Langeberg, samen met peuterspeelzaal Paddestoel, een certificaat voor het voeren van het lesprogramma Startblokken, dat vergelijkbaar is met Piramide.

Piramide/Startblokken

Taal leren moet je op zo vroeg mogelijke leeftijd doen. Want jonge kinderen leren nieuwe woorden en nieuwe begrippen zoals een spons water opzuigt. Met die wetenschap in het achterhoofd is de gemeente Brunssum vier jaar geleden begonnen met een gestructureerde begeleiding van peuters waarvoor taalachterstand dreigt. Voor- en Vroegtijdse Educatie (VVE) heet die aanpak. Onderdeel van die achterstandenaanpak is de introductie van het leerpakket Piramide op een aantal Brunssumse basisscholen en peuterspeelzalen in begin 2002.

Piramide is een leermethode waarbij kinderen gestimuleerd worden om hun woordenschat uit te breiden. Dat gebeurt niet op schoolse wijze, maar spelenderwijs. Het belangrijkste doel van Piramide is kinderen aan het praten krijgen. Daartoe worden bijvoorbeeld in de klas alledaagse situaties nagebootst (winkelen, koken) en worden kinderen uitgelokt om de handelingen die ze verrichten te benoemen en toe te lichten.

De lesmethode wordt ingezet voor leerlingen in de leeftijd van 3, 4 en 5 jaar (hoogste groep van peuterspeelzaal, eerste twee groepen van de basisschool), en dan vooral voor kinderen waarvoor taalachterstand dreigt - dus kinderen uit sociaal zwakkere milieus.

Terugdringen leerachterstanden

De gemeente Brunssum investeert al een aantal jaren fors in het terugdringen van leerachterstanden in het Brunssumse basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen met een leerachterstand lopen immers een groter risico op het niet afmaken van de school, waardoor ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt en op een goede aansluiting met de maatschappij.Wie nú investeert in de begeleiding van leerlingen met leerproblemen, pakt de maatschappelijke problemen van de toekomst aan. Jaarlijks gaat er daarom in het bestrijden van onderwijsachterstanden in Brunssum, waaronder de VVE-aanpak, circa 300.000 euro om. De gemeente betaalt eenderde van deze kosten, het Rijk de rest.

Keurmerk

Het keurmerk voor Piramide-scholen wordt uitgereikt door het CITO. Het CITO toetst vooraf of de scholen voldoen aan de eisen van het keurmerk. Zo wordt gekeken naar het aantal gecertificeerde leerkrachten en begeleidsters en de kwaliteit van de uitvoering van het lesprogramma. Binnen de deelnemende Brunssumse basisscholen en peuterspeelzalen werken inmiddels circa 35 gecertificeerde leerkrachten en leidsters.

Het Piramide-keurmerk wordt op donderdag 3 maart 2005, om 16.00 uur, uitgereikt aan de deelnemende scholen en peuterspeelzalen. Dat gebeurt door wethouder Ger Gerards van de gemeente Brunssum. De uitreiking vindt plaats in de BMV Bronsheim aan De Insel.


---

Sloop Op de Waakboom hindert verkeer
Europalaan tijdelijk afgesloten

Vanaf maandag 7 maart is de Europalaan, tussen de Kennedylaan en de ingang parkeerterrein Europalaan, voor een periode van vijf dagen voor al het verkeer, inclusief voetgangers, afgesloten. De afsluiting heeft te maken met de sloop van de flat Op de Waakboom en de overlast en onveiligheid die daarbij ontstaat voor het verkeer op de Europalaan.

De afsluiting geldt overigens alleen gedurende de sloopwerkzaamheden, van 07.00 uur s ochtends tot 19.00 uur s avonds. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de Titus Brandsmastraat en de Merkelbeekerstraat. Ook het openbaar vervoer maakt gedurende de afsluiting gebruik van deze alternatieve route. De bushaltes aan de Kennedylaan, gelegen tussen de Europalaan en de Merkelbeekerstraat, komen tijdelijk te vervallen. In de Merkelbeekerstraat legt Hermes nieuwe haltes aan.

De parkeerplaats aan de Europalaan blijft gedurende de afsluiting bereikbaar, vanuit de richting Merkelbeek.

Sloop noordelijke vleugel

In een latere fase zal de noordelijke vleugel van Op de Waakboom gesloopt worden. Ook dan is het mogelijk dat de Europalaan tijdelijk voor al het verkeer afgesloten wordt. De parkeerplaats aan de Europalaan zal bij die werkzaamheden wel afgezet worden. De ontsluiting van de flat Achter de Locht is dan langs de speeltuin van Klaver Vier. Hiertoe wordt dan tijdelijk de blokkering opgeheven nabij de ingang van de speeltuin.

Voor meer informatie over de verkeersmaatregelen rondom de sloopwerkzaamheden van Op de Waakboom kunt u contact opnemen met de heer G. Veltrop, gemeente Brunssum, (045) 527 86 23.