KMR

Rotterdam, 3 maart 2005

Techniekbarometer Rijnmond: Rendement technisch vmbo gestegen

Samenwerking tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven en overheid succesvol

Het rendement van het technisch vmbo in de regio Rijnmond is licht gestegen en komt zelfs iets boven het landelijk gemiddelde uit. In de regio Rijnmond verlaten daardoor minder vmbo-leerlingen hun technische opleiding zonder diploma. Verder neemt in het middelbaar beroepsonderwijs het aantal gediplomeerden van de opleidingen procestechniek en transport & logistiek op het hoogste niveau sterk toe. Ook op hbo-niveau is na twee jaar van daling weer sprake van een toename van de instroom van studenten in technische richtingen.

Deze positieve ontwikkelingen komen naar voren uit de Techniekbarometer Rijnmond 2004, een door de Stichting KMR (Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam), in samenwerking met het Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond uitgegeven monitor. Met de Techniekbarometer worden jaarlijks de belangrijkste ontwikkelingen in de technische werkgelegenheid en in het technisch onderwijs in de regio Rijnmond gedetailleerd in kaart gebracht. De uitvoering van de Techniekbarometer ligt in handen van onderzoeks- en adviesbureau ECORYS-NEI. Op 3 maart is de Techniekbarometer 2004 door KMR gepresenteerd in AHOY tijdens de nationale beroepenmanifestatie ''Skills Masters''.

Rendement technisch vmbo gestegen
De afgelopen jaren lag het rendement van het technisch vmbo-onderwijs in de regio Rijnmond onder het landelijk gemiddelde. Deze achterstand is nu ingelopen. Vooral bij opleidingen in de metaal en motorvoertuigentechniek gaan meer leerlingen met een diploma van school. ''De vele verbeterprojecten in het vmbo en de toegenomen aandacht in het beleid voor zowel het technisch beroepsonderwijs als het voortijdig schoolverlaten beginnen hun vruchten af te werpen'', aldus Rob van der Moolen, directeur van KMR.

Uit de Techniekbarometer blijkt verder dat het aantal havo/vwo leerlingen dat kiest voor een technisch profiel sterk is toegenomen. In schooljaar 2003/2004 gaat het om een toename van 10 procent. Vooral het aantal leerlingen met het profiel Natuur en Gezondheid nam sterk toe.

Aantal technische mbo schoolverlaters op niveau 4 daalt Het aantal leerlingen dat een technisch mbo-diploma behaalt op het hoogste niveau (niveau 4) is in de regio Rijnmond sinds 1999 met een kwart gedaald. Tegelijkertijd neemt het aantal leerlingen op het laagste niveau van het mbo (niveau 1) juist sterk toe. Deze ontwikkeling baart zorgen omdat in haven, industrie en technische dienstverlening juist steeds meer behoefte bestaat aan goed opgeleide vakmensen op mbo 3-4 niveau en hoger. Overigens vallen er ook duidelijke plussen te signaleren. Bij de opleidingen procestechniek en transport en logistiek is een sterke toename te zien van de instroom en van het aantal gediplomeerden op de hogere mbo-niveaus. De regionale inspanningen van het beroepsonderwijs samen met het bedrijfsleven en gemeentelijke overheid sorteren hier effect.

Arbeidsmarktpositie technische schoolverlaters
De arbeidsmarkt voor technische schooolverlaters is ruimer geworden. Het aantal vacatures in technische sectoren is de afgelopen jaren flink gedaald. Technische schoolverlaters vinden daardoor minder gemakkelijk een baan. In 2004 is de daling van het aantal vacatures tot stilstand gekomen. Naar verwachting zal in 2005 ev. Weer sprake zijn van een stijging.

Dubbelslag nodig
In de regio Rijnmond worden veel activiteiten ondernomen om het technisch, transport en logistieke beroepsonderwijs aantrekkelijker te maken en up to date te houden. ''Voor de concurrentiekracht van een regio als Rijnmond, waar bijna 40 procent van de werkgelegenheid te vinden is in technische sectoren, is dat van groot belang'', aldus Rob van der Moolen. ''Het Rijnmondgebied heeft veel potentieel gelet op het grote aantal jongeren in de stad en de regio. Ook volgen hier nog altijd relatief veel jongeren een technische beroepsopleiding. Maar steeds duidelijker wordt dat een dubbelstrategie nodig is. Enerzijds gaat het dan om een aanpak die zich richt op het versterken van het hoogwaardige beroepsonderwijs in de regio. De positieve ontwikkelingen bij de transportopleidingen, de procestechniek en in het technisch hbo laten zien dat een dergelijke strategie zeker resultaat kan opleveren. Anderzijds is voortgaande verbetering nodig van het technisch vmbo en de lagere echelons van het mbo. Deze verbetering zal vooral gericht moeten zijn op een verdere beperking van de voortijdige schooluitval en de doorstroom moeten bevorderen van leerlingen naar de hogere mbo niveaus.''