Gemeente Apeldoorn

Gemeente voorziet voertuigen hulpverleningsdiensten van intelligent voertuigsysteem

De gemeente voorziet 22 voertuigen van de hulpverlenende diensten van een intelligent voertuigsysteem. Het systeem kan door middel van radiogolven verkeerslichten en dynamische afsluitingen beïnvloeden waardoor de voertuigen voorrang krijgen. Naar verwachting zal het systeem de aanrijtijden positief beïnvloeden.

Voor de bussen in Apeldoorn was al jarenlang een voorloper van het huidige systeem in gebruik. Door middel van bedrading in het wegdek, krijgen verkeerslichten een signaal als een bus een kruispunt nadert. Dit systeem werkt technisch perfect, maar is duur in aanleg en onderhoud. Hierdoor was het systeem niet geschikt voor hulpdiensten, omdat zij geen vaste routes rijden zoals de bussen. Alle kruisingen zouden dan voorzien moeten worden van bedradingen in het wegdek.

In 2004 is de gemeente begonnen met het vervangen van een aantal verkeerslichten. Deze verkeerslichten kunnen draadloos doormiddel van radiogolven (Korte Afstands Radio) door bussen en straks ook door voertuigen van ambulancezorg, brandweer en huisartsenpost worden beïnvloed. In de loop van 2005 worden de overige verkeerslichten die voor het systeem geschikt zijn gereed gemaakt.

De gemeente stelt circa 110.000 euro ter beschikking om 13 voertuigen van de brandweer, 6 ambulances en een piketauto van de Ambulancezorg Noord-Oost Gelderland en 2 autos van de Huisartsenpost geschikt te maken. Bij de kosten is inbegrepen vijf jaar onderhoud en updates van de software.

De systemen worden als resultaat van een Europese aanbesteding - geleverd door de Apeldoornse firma INCAA computers. Eind juli 2005 moeten alle 22 voertuigen voorzien zijn van een werkend systeem.

Voor het laatst bijgewerkt op: 3-mrt-2005 09:53