Provincie Noord-Holland

3-3-2005

Onderwerp


Elly Klut

Aanbieding Groene Hart Balans aan Minister Veerman:

Uitvoering staat centraal

De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland overhandigen op 1 maart 2005 De Balans van het Groene Hart aan minister Veerman, verantwoordelijk voor het Groene Hart. Met deze aanbieding zetten de drie Groene Hart provincies, een half jaar na ondertekening van de intentieovereenkomst met het Rijk, de eerste stap om het beleid van het Groene Hart tot uitvoering te laten komen.

In de Balans is een complete gezamenlijke inventarisatie van de drie provincies van beleid, lopende projecten en financiële kaders opgenomen. Het rapport beschrijft de veranderingen die nodig zijn om de opdracht uit de Nota Ruimte van het Rijk succesvol te realiseren. De Balans vormt daarnaast de basis voor het gesprek met de Rijksoverheid over de wijze waarop de opdracht het best kan worden uitgevoerd en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. Stuurgroepvoorzitter mevrouw Lenie Dwarshuis onderstreept bij deze gelegenheid de brede gezamenlijke wil om er samen wat van te maken: de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland ontwikkelen samen met andere partijen een landschappelijk mooi, ecologisch waardevol en economisch vitaal Groene Hart.

Eigen verantwoordelijkheid

Het initiatief van de provincies past in het huidige Rijksbeleid, waarbij het Rijk de kaders formuleert en de provinciale overheden zorgen dat deze verder worden ingevuld. Minister Veerman complimenteert de provincies dan ook met het rapport. De provincies hebben hun verantwoordelijkheid goed opgepakt. Er is contact gelegd met alle betrokken partijen, zoals gemeenten, maatschappelijke organisaties en waterschappen. Allen zijn gebaat bij planologische duidelijkheid. De Rijksdoelen in het Rijksprogramma Groene Hart staan helder geagendeerd in de Balans. We zijn zoekende naar slimme mechanismen om ontwikkelingen met respect voor het landschap vanzelfsprekend te maken. De Balans vormt hiervoor een prima basis.

Afrekenbare afspraken

Het vandaag gepresenteerde rapport is het eerste resultaat van de nieuwe gezamenlijke aanpak Groene Hart onder leiding van de Stuurgroep Groene Hart, bestaande uit de gedeputeerden mevrouw Lenie Dwarshuis en de heren Jan Pieter Lokker, Patrick Poelmann en Leen van der Sar. Deze aanpak vloeide voort uit een intentieovereenkomst met het Rijk in juni 2004. Doel daarvan was om in een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden tussen Rijk en provincie te komen tot afrekenbare afspraken om het beleid voor het Groene Hart tot uitvoering te laten komen.

De drie Groene Hart provincies hebben gezamenlijk de handschoen opgepakt en zoeken daarbij naar nauwe samenwerking met gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties en particuliere initiatiefnemers. Ook het Rijk is hierbij betrokken. Mevrouw Dwarshuis vraagt daarom alle betrokkenen om gezamenlijk invulling te geven aan de nieuwe aanpak. Met de Balans hebben we de basis gelegd voor het Ontwikkelingsprogramma dat medio 2005 wordt opgesteld. Eind 2005 verwacht ik het Uitvoeringsplan, dat moet leiden tot concrete afspraken met uitvoerende organisaties. Nauwe samenwerking met alle partijen vormt de sleutel tot succes. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: het behoud van het unieke open landschap door te werken aan de economische vitaliteit van het gebied.

Conclusies

De Balans bevat uitgangspunten voor ruimtelijke opgaven, projecten, financiering en organisatie. De uitvoering van het Groene Hart beleid staat centraal. De drie provincies pleiten voor een gebiedsgerichte benadering, waarbij verschillende gebieden verschillende ontwikkelingsmogelijkheden krijgen. Variërend van behoud en versterking van het huidige landschap tot ruimte voor wonen, werken en mobiliteit. Het Groene Hart wordt hierbij expliciet als onderdeel van de gehele Randstad opgevat. Belangrijke opgaven zijn de toekomst van het veenweidelandschap en het water (waterbeheer en waterberging). Gezamenlijk met het Rijk onderzoeken de provincies voor deze onderwerpen de investeringsbehoefte op langere termijn. Ook krijgt een aantal gebieden, zoals de Oude Rijn zone, een kwaliteitsverbetering in combinatie met wonen en werken. Nieuw is ook dat de provincies voor financiering nadrukkelijk zoeken naar samenwerking met marktpartijen, zoals bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Nieuwe financiële constructies moeten zorgen voor een langdurige continuïteit van projecten.

Belangstellenden kunnen de Balans van het Groene Hart gratis downloaden van www.groene-hart.nl