Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 3 maart 2005 / CA / RB

INSTELLING RAAD VAN ECONOMISCH ADVISEURS (REA)

De Tweede Kamer heeft op 3 maart 2005 ingestemd met het voorstel van het Presidium om een Raad van Economisch Adviseurs (REA) in te stellen. Met de instelling van de Raad wordt uitvoering gegeven aan de door de Kamer aangenomen motie van de heer De Nerée tot Babberich (CDA) die mede ondertekend is door de heren Bakker (D66) en Crone (PvdA) .

De REA heeft tot taak de Tweede Kamer onafhankelijk en deskundig te adviseren op het macro-economische beleidsterrein. Onafhankelijk in de zin dat de Raad op geen enkele wijze is gebonden aan de overheid of aan instanties of organisaties die vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Deskundig in de zin dat de Raad verduidelijking kan bieden in de grote hoeveelheid beschikbare informatie.

De REA adviseert de Tweede Kamer op verzoek. In ieder geval over de Voorjaarsnota 2005 en de Miljoenennota 2006 en voorts op overige verzoeken die door de Kamer aan de Raad worden gedaan. De REA kan ook uit eigen beweging advies geven.

De REA bestaat uit vijf leden die door de Kamer worden benoemd. De benoeming op voordracht van de vaste commissie voor Financiën is voorzien op dinsdag 8 maart 2005. De volgende leden zijn voorgedragen: Prof. dr. W.H. Buiter (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), Chief Economist and Special Counsellor of the President; Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie);
Prof. dr. S.C.W. Eijffinger (Universiteit van Tilburg, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen);
Prof. dr. C.G. Koedijk (Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Bedrijfskunde);
Prof. dr. C.N. Teulings (Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie; algemeen directeur van de Stichting voor Economisch Onderzoek); en
Prof. dr. A. van Witteloostuijn (Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen).

De leden van de REA worden benoemd voor de periode van één jaar. Voor het einde van de benoemingsperiode zal de vaste commissie voor Financiën aan het Presidium van de Tweede Kamer verslag uitbrengen over de tot dat moment opgedane ervaringen. Dit verslag kan worden benut bij de besluitvorming over een structurele voorziening zoals bedoeld in de motie.