Dienstenbond CNV

ANWB - CAO onderhandelingen hervat
03-03-2005

Maandag 28 februari zijn de CAO onderhandelingen van de ANWB weer hervat. De CNV Dienstenbond heeft haar voorstellen toegelicht, ook de werkgever kwam met een groot aantal voorstellen.

CNV Dienstenbond wil een paar belangrijke regelingen zoveel mogelijk redden: vervroegd uittreden moet mogelijk blijven. Voor mensen die geboren zijn voor het jaartal 1950 hoeft er niets te veranderen. Wij hebben speciale aandacht gevraagd voor de groep mensen die zijn geboren in 1950 zelf: deze vallen namelijk nog onder de oude VUT-overgangsregeling, maar vallen buiten het Sociaal Akkoord. Werkgever en vakbonden gaan komende weken aan de slag om te onderzoeken hoe hier een oplossing voor kan worden gevonden.

Werkgever heeft al wel laten weten dat het budget dat thans wordt uitgegeven aan vervoegde uittreding beschikbaar is om uittreding in de toekomst mogelijk te houden. Binnenkort zullen wij met technische adviseurs om de tafel gaan zitten en kijken wat de mogelijkheden zijn volgens het Sociaal Akkoord. Omdat het belastingvoordeel voor de B-regeling (uitreden met 61 jaar) vervalt zijn verslechteringen niet uit te sluiten.

Daarnaast moeten er definitieve afspraken worden gemaakt over de loondoorbetaling tijdens het eerste en het tweede ziektejaar. De werkgever wil het loon met 30% kunnen korten als iemand zich niet voldoende houdt aan de reintegratie-inspanningen. Zoals u weet gelooft het CNV niet erg in prikkels (zeker niet in het eerste ziektejaar) en moet je vooral inzetten op goede begeleiding e.d.

De ANWB heeft voorgesteld dat de wegenwacht die normaal gesproken thuis of op een andere geschikte locatie, bijvoorbeeld een WWS pauzeert, geen vergoeding krijgt voor de lunch. Mocht blijken dat hij toch elders moet pauzeren, omdat thuis of het WWS te ver is als lunchlocatie, dat kan hij alsnog een lunch of iets extras kopen tegen inlevering van een bonnetje (max. Euro 6,47).

Voorts wenst de werkgever in de HV CAO op te nemen dat zij mag beslissen over welk moment overwerkuren in tijd worden opgenomen. Daarnaast wil hij de vergoeding voor overwerk in tijd en geld gelijktrekken (thans 200% resp. 150%. U begrijpt dat hier twee verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden worden voorgesteld!

De discussie over de Roosters in Overleg wordt apart gevoerd van de CAO. De werkgever wil een grote pilot gaan starten maar de CNV Dienstenbond had zoveel commentaar op het voorstel van de ANWB dat deze hun voorstel gaan herzien en op 29 maart met aanpassingen komen. Het voorstel was erg gericht op de techniek en had weinig oog voor het proces van overleg dat volgens ons cruciaal is als je iets wilt met nieuwe roosters. Een aparte commissie van kaderleden CNV en FNV komt op 23 maart bijeen om over het pilot voorstel te praten.

Daarnaast zullen wij met de Bedrijfsledengroep van CNV kaderleden de voorstellen van de ANWB nog eens goed tegen het licht houden. Op 16 maart worden de onderhandelingen voortgezet. Wij houden u op de hoogte. Voor vragen of opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, email B.degroot@cnvdibo.nl