College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties
--------------------------------

PERSBERICHT

2 Maart 2005

Overdracht Bureau Diergeneesmiddelen van Ministerie LNV naar Ministerie VWS/College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Den Haag, 1 maart 2005 - Vandaag vindt de officiële overdracht plaats van het Bureau Diergeneesmiddelen van het Ministerie LNV naar het Ministerie van VWS. Het Bureau Diergeneesmiddelen wordt ondergebracht bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze overdracht vindt plaats in het kader van de uitgangspunten bij de overheid om een scheiding aan te brengen tussen beleid en uitvoering en minder regelgeving en meer synergie tussen overheidsdiensten te creëren. Het Bureau Diergeneesmiddelen (voorheen Bureau Registratie Diergeneesmiddelen) is gevestigd in Wageningen en heeft 17 medewerkers.

Er is gekozen voor het onderbrengen van het Bureau Diergeneesmiddelen bij het Ministerie van VWS vanwege de overeenkomsten tussen diergeneesmiddelen en geneesmiddelen ten behoeve van menselijk gebruik. Deze overeenkomsten betreffen de Europese wetgeving, de nationale en internationale registratieprocedures en de benodigde expertise. Daarnaast is het, in navolging van een aantal andere lidstaten, logisch om de uitvoerende activiteiten die samenhangen met de Diergeneesmiddelenwetgeving onder te brengen bij het CBG. Het CBG is immers belast is met de uitvoering van de
Geneesmiddelenwetgeving terwijl het ministerie van VWS verantwoordelijk is voor het beleid.

Het gaat om een puur organisatorische wijziging. De volledige beleidsmatige en politieke verantwoordelijkheid van de ministers van LNV en VWS wijzigen niet ten opzichte van de huidige situatie. De wetgeving wijzigt ook niet. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is beleidsmatig verantwoordelijk voor de uitvoering van de Diergeneesmiddelenwetgeving.

De overdracht geldt ook voor het Bureau Bijwerkingen Diergeneesmiddelen dat opgenomen zal worden in het nieuwe Bureau Diergeneesmiddelen. Het Bureau Diergeneesmiddelen zal als herkenbaar onderdeel van het CBG worden gepresenteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs Liesbeth Breeveld, Hoofd Voorlichting & Communicatie van het CBG,
tel 070 - 3567574 of per mail via info@cbg-meb.nl