Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK


3 maart 2005


Onderwerp: Politie IJsselstreek zet zwaarder in op aanhouding daders.


De politie in het district IJsselstreek zet in 2005 zwaarder in op de aanhouding van daders en het oplossen van misdrijven. Daarmee wil de politie de trend die in 2004 is ingezet voort zetten. Vorig jaar werden op de belangrijkste speerpunten woning- en auto-inbraken, geweldsdelicten, vernielingen en bedrijfsinbraken ruim 600 verdachten aangehouden. In 2003 waren dat er nog 394. Door de aanhoudingen werden in 2004 zo'n 670 misdrijven opgelost. In totaal werden vorig jaar 1800 verdachten aangehouden, niet alleen voor misdrijven, maar ook voor zaken als openbare dronkenschap, baldadig-heid of belediging.


Opsporing in de wijk


Om die stijgende lijn in 2005 voort te zetten is de werkwijze van opsporing van daders sinds 1 januari ingrijpend veranderd. Ervaren rechercheurs zijn toegevoegd aan de teams (Zuthpen, Lochem, Voorst en Brummen). Daar pakken ze samen met een aantal collega's van het team, die speciaal zijn vrijgemaakt voor het recherchewerk, alle criminaliteitszaken op. Door ook de wijkagenten en de overige teamleden heel nadrukkelijk bij de opsporing te betrekken, worden meer zaken opgepakt en zal de kwaliteit van de rechercheonderzoeken toenemen. Zo werden alleen al in Zutphen in de maand januari van dit jaar 25 verdachten aangehouden, waarbij zo'n 60 zaken werden opgelost. De politie staat een integrale aanpak voor, waarbij de politie vooral naar het strafrechtelijk deel kijkt, maar ook de achterliggende problematiek signaleert en bij de juiste partners aandraagt. Daarin speelt ook de wijkagent een belangrijke rol.


Aangiftebereidheid


Door deze aanpak verwacht de politie dat ook de stijging van de criminaliteit die in 2004 te zien was, zal afnemen. Daarnaast is de verwachting dat ook de aangiftebereidheid hierdoor zal toenemen. Internetaangifte en het serviceconcept van de politie moeten hiertoe bijdragen. Het aantal aangiftes van vernieling is bijvoorbeeld licht gestegen, van 1460 in 2003 naar 1609 in 2004). Die stijging kan mede verklaard worden door de mogelijkheid van internetaangifte. Zo deden ruim 230 benadeelden via internet aangifte van vernieling. Deze mogelijkheid bestaat ook voor diefstal fiets, inbraak in de auto en winkeldiefstal. De politie gaat er van uit dat door deze laagdrempelige service de aangiftebereidheid bij het publiek is vergroot. In totaal werden 694 aangiftes via internet gedaan in 2004.
Het aantal aangiftes van woninginbraak kende een lichte stijging van 368 in 2003 naar 383 in 2004. Ook deden meer mensen aangifte van bedreiging (van 162 naar 185) en mishandeling (van 266 naar 386).


Bedrijfsinbraken / projectmatige aanpak


Het aantal bedrijfsinbraken steeg van 334 in 2003 naar 419 in 2004. Met de nieuwe werkwijze van opsporing op de teams is ook de werkwijze van het Team Recherche op districtsniveau aangepast. Grotere onderzoeken worden als project door het Team Recherche opgepakt. In één van deze onderzoeken is in januari 2005 een inwoner uit Zutphen aangehouden, die inmiddels een groot aantal zaken heeft bekend, voornamelijk inbraken in bedrijven en scholen. In dit onderzoek werden in totaal 6 verdachten aangehouden. Ook deze projectmatige aanpak zal naar verwachting leiden tot het oplossen van meer misdrijven.


Grote onderzoeken


In 2004 werden 6 grote onderzoeken uitgevoerd in het district IJsselstreek. De meest spraakmakende was het onderzoek naar de gewelddadige dood van een bewoner van het GGNet in Warnsveld. Het delict vond in december 2003 plaats en vijf maanden later, in mei 2004 werd een verdachte aangehouden. Eind januari rondde de politie een onderzoek naar een massale vechtpartij op nieuwjaarsochtend in Gorssel af. Er werden 15 verdachten verhoord ! En er was de schietpartij in Zutphen, waarbij een inwoner uit Zutphen om het leven kwam. Ook in deze zaak werd een verdachte aangehouden. Bij het onderzoek naar een overval in augustus op een erotisch centrum aan de IJsselkade in Zutphen werden vier verdachten aangehouden. In de periode van september tot november 2004 werd een groot drugsonderzoek gehouden, waarin 11 verdachten werden aangehouden. Ook werd in het najaar het onderzoek naar de gewelddadige dood van Tonnie Bartels opnieuw ter hand genomen. Hierin is een verdachte aangehouden. Al deze onderzoeken namen veel capaciteit van het politiepersoneel in dit district in beslag.


Drugsoverlast


Op het gebied van drugsoverlast is het aantal incidenten gedaald van 95 in 2003 naar 88 in 2004. Het aantal aangehouden verdachten steeg van 37 naar 62. Er werd een 25-tal hennepkwekerijen aangepakt. Voor een deel was dit te danken aan tips die binnenkwamen via Meld Misdaad Anoniem. Vanuit de gedachte van integrale aanpak werd in de omgeving van de IJsselkade in Zutphen in 2004 een project gedraaid in samenwerking met de gemeente Zutphen. Dit bracht de overlastmeldingen aanzienlijk omlaag. Ook werden in 2004 twee grote onderzoeken gedraaid, waarbij in totaal 19 verdachten werden aangehouden.
Tijdens het festival Impulz in Twello werden 42 verdachten aangehouden vanwege drugsbezit.


Toezicht / bikerteam


In het preventieve toezicht op overlast, vernielingen en geweld verwacht de politie ook veel van het onlangs geformeerde bikerteam. De agenten houden gericht toezicht op overlastplekken en in het weekend op het uitgaanspubliek. Op hun moutainbike kunnen de bikers snel reageren op meldingen en zijn ze ook in staat in korte tijd veel plekken te bezoeken. Daardoor ontstaat het gevoel bij mogelijke daders van strafbare feiten dat de politie 'er boven op zit'. De bikers worden in het hele district ingezet, naast het reguliere toezicht ook bij evenementen.


Huiselijk geweld


Vanaf juni 2004 krijgt de politie meer inzicht in de problematiek van huiselijk geweld. Politieagenten volgen een vastgesteld protocol bij afhandeling van incidenten huiselijk geweld, waarin ook de wijkagent een belangrijke rol speelt. De politie richt zich met name op de daders van huiselijk geweld. Onze sociale partners richten zich onder regie van het lokale bestuur op preventieve / curatieve aspecten. Repressief zijn er werkafspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie en de Reclassering. In 2004 werden 76 aangiftes van huiselijk geweld opgenomen.


Autoinbraken


Het aantal inbraken in auto's kende een stijging van 670 aangiftes in 2003 naar 873 in 2004. Dat was reden om in 2004 een auto-inbrakenproject op initiatief van het team Voorst te starten. Door gericht toezicht in de avond- en nachturen op doorgaande wegen en preventieve controles op onafgesloten auto's en auto's waarin waardevolle spullen zichtbaar zijn achtergebleven, wil de politie in 2005 het aantal inbraken verminderen. In de eerste maanden van dit project is het aantal aangiftes in het district gedaald van 204 in 2004 naar 125 in dezelfde periode dit jaar.


Aanpak veelplegers


Het district IJsselstreek heeft een actief beleid m.b.t. het opsporen van veelplegers. Wanneer een veelpleger een strafbaar feit heeft gepleegd wordt deze direct aangehouden en in samenwerking met het OM minimaal 10 dagen vastgehouden (veelal langer). Het district IJsselstreek heeft in samenwerking met de gemeenten afspraken gemaakt om te komen tot het terugdringen van het aantal veelplegers binnen het district. Hierin werken diverse instellingen samen. De top tien van veelplegers wordt aangesproken op hun gedrag en houding en hulp geboden bij hun probleem, zodat ze niet meer in hun oude patroon behoeven terug te vallen. Met hen worden afspraken gemaakt en bij het niet nakomen van deze afspraken zullen zij bij een volgend strafbaar feit zwaarder gestraft worden. In 2004 zijn in het district IJsselstreek in totaal een 60-tal veelplegers in beeld gebracht.
De gemeenten en andere partners als Reclassering en Verslavingszorg richten zich in samenwerking met de politie middels een zogenaamd casusoverleg op de veelplegers die hebben vastgezeten en weer terugkeren in de samenleving.


Service


Het nieuwe serviceconcept van de politie moet ook meer agenten vrijmaken voor toezicht en handhaving op straat. Vaste inlooptijden voor het publiek, aangifte via internet of op afspraak en een professioneel Service Centrum achter het algemene politienummer 0900 - 8844 maken dit mogelijk. Aan de ene kant weet de burger precies waar hij of zij aan toe is en wordt hij of zij ook op het afgesproken moment geholpen. Aan de andere kant levert het de politie capaciteit op die ingezet kan worden voor opsporing, handhaving (o.a. verkeerscontroles) en toezicht (bijvoorbeeld jeugdoverlast, parkeren tijdens koopavond etc.).


Handhaving en opsporing en 2005


De doelstelling voor 2005 voor het district IJsselstreek zijn vertaald in teamplannen. Met de Teamchefs en de individuele medewerkers zijn afspraken gemaakt over de te behalen resultaten in 2005 en ieders verantwoordelijkheid daarin. Op deze resultaten zal de politieleiding ook sturen. Daarin is onvermijdelijk dat de politie zich steeds meer zal concentreren op de kerntaken die haar zijn opgedragen: handhaving en opsporing. Vanuit die kerntaken wil de politie bijdragen aan veiligheid en leefbaarheid in het district IJsselstreek in samenwerking met haar partners en de burger.


Einde persbericht.


Nadere informatie:

Politievoorlichting

055 - 548 60 52



---- --