Nieuwe Intel-platforms voor het digitale huis

Intel Developer Forum, San Francisco, 3 maart 2005 - Intel maakte vandaag zijn plannen bekend voor de ontwikkeling van een brede reeks platforms en technologieën voor PC's, consumentenelektronica en mobiele toepassingen, die op eenvoudige wijze kunnen samenwerken in het digitale huis. De onderneming gaf daarnaast nieuwe informatie over zijn eerste dual-core desktop PC-processors en daaraan gerelateerde chipsets, die gedurende het tweede kwartaal van dit jaar op de markt komen.

In zijn speech vandaag op het Intel Developer Forum (IDF) zei Don MacDonald, General Manager van Intel's Digital Home Group, dat Intel's dual-core processors en een reeks innovaties op het gebied van siliciumtechnologie consumenten in staat zullen stellen om thuis optimaal te genieten van hun digitale content - zoals games, muziek, foto's en video - en dit op uiteenlopende apparaten.

"Intel definieert het digitale huis niet op basis van vorm, afmetingen of locatie, en we beperken de mogelijkheden van het digitale huis niet tot één apparaat", zegt MacDonald. "Of het nu begint met een entertainment-PC voor grafisch intensieve games, een MP3-speler voor digitale muziek of een digitale recorder voor het opnemen van TV-programma's: één apparaat en één nieuwe manier om technologie te gebruiken zijn al voldoende om de deuren te openen voor meer apparaten, meer gebruiksmogelijkheden en een nieuwe beleving van het digitale huis."

MacDonald gaf tevens nieuwe informatie over Intel's eerste dual-core desktop PC-platforms, waaronder de merknaam voor Intel's eerste dual-core desktop processor voor een brede markt, namelijk de Intel® Pentium® D-processor, voorheen aangeduid met de codenaam `Smithfield´.

"Intel's plannen op het gebied van multi-core toepassingen voorzien in behoeften die leven onder consumenten en bieden de branche aanzienlijke innovatiemogelijkheden voor het digitale huis," aldus MacDonald. Daarmee refereerde hij aan de meer dan een dozijn op dual-core processors gebaseerde OEM-systemen en technologieën op het gebied van desktops, mobiele toepassingen en servers die tijdens het congres worden gedemonstreerd. Dual- en multi-core producten bevatten twee of meer CPU kernen ('cores') in één enkele processor, wat simultaan beheer van activiteiten mogelijk maakt.

De Pentium D-processor voorziet PC's van nieuwe mogelijkheden, en biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor het gelijktijdig gebruiken van content op een en dezelfde PC door verschillende gebruikers. Zo kan bijvoorbeeld een kind een spel spelen op een PC met Pentium D-processor die in de slaapkamer staat, terwijl een ouder in de woonkamer met behulp van een afstandbediening muziek of video op diezelfde PC draait, daarbij gebruikmakend van een digitale media-adapter om de content naar een aangesloten stereo of scherm te sturen. De dual-core Pentium D-processor is gekoppeld aan de Intel® 945G Express- of de Intel® 945P Express-chipsets (beide voorheen aangeduid met codenaam `Lakeport´), die Intel High Definition Audio ondersteunen. Deze technologie maakt het mogelijk om meerdere audio streams tegelijkertijd naar verschillende gebruikers te leiden.

Intel verwacht dat de eerste producten op basis van de Pentium D-processor en de nieuwe chipsets in het tweede kwartaal van 2005 op de markt zullen komen en dat daar in de loop van het jaar een groot aantal bij zal komen, afkomstig van computerproducenten zoals Acer, Alienware, Asus, Dell, Founder, Fujitsu, Fujitsu Siemens Company, Gateway, Gigabyte Technology Co., Hitachi, HP, Lenovo, LG Electronics, Medion, NEC, Packard Bell, Samsung, Sony, TCL, Tongang and Trigem.

Voor PC-gebruikers die veel computerkracht nodig hebben voor audio, video, digitaal ontwerpen en gaming verwacht Intel dat een groot aantal leveranciers systemen op basis van de dual-core Intel Pentium Processor Extreme Edition en de Intel® 955X Express-chipset op de markt zal brengen, waaronder Alienware, Dell, Falcon Northwest en Velocity Micro. Deze producenten toonden tijdens IDF hun nieuwe systemen voor de eerste keer aan de buitenwereld. De dual-core Intel Pentium Processor Extreme Edition is voorzien van Hyper-Threading Technology**, die het mogelijk maakt om vier software `threads´ simultaan te verwerken.

Intel's activiteiten met betrekking tot het digitale huis omvatten tevens de ontwikkeling van schaalbare platforms die producenten van consumentenelektronica meer eenvoud en naadloze toegang tot digitale media bieden. MacDonald beschreef Intel's silicium bouwstenen, referentie-ontwerpen en software die worden ontwikkeld voor consumentenelektronica, zoals digitale set-top boxes, digitale TV's en digitale mediarecorders. Intel heeft bovendien onlangs een overeenkomst gesloten voor de overname van Oplus Technologies, leverancier van videoprocessorproducten en technologieën voor digitale televisie en digitale schermen. MacDonald ging verder in op platforms voor mobiele handsets en laptops, die nieuwe, innovatieve toepassingen voor thuis mogelijk maken en consumenten in staat stellen hun digitale content overal mee naartoe te nemen.

MacDonald maakte verder bekend dat Intel nauw samenwerkt met content en service providers om hun aanbod uit te breiden naar PC's en andere apparaten thuis. Zo praten Disney en Intel over mogelijkheden om in de toekomst Disney's MoneyBeam premium content dienst beschikbaar te maken voor Entertainment- en Media Center-PC's. MoneyBeam, dat op dit moment alleen beschikbaar is voor set-top boxes, voorziet consumenten van 100 digitale topfilms en stelt regelmatig nieuwe content beschikbaar. In de volgende versie van MovieBeam zal het aanbod waarschijnlijk worden uitgebreid met high-definition films.

MacDonald ging verder in op initiatieven voor het beveiligen van digitale content thuis, alsmede Intel's inspanningen gericht op acceptatie van specificaties die ervoor zorgen dat apparaten samen kunnen werken. Intel zet de samenwerking met de Digital Living Network Alliance (DLNA) voort. Het aantal leden van de DLNA is sinds vorig jaar verdubbeld en bedraagt nu 213 ondernemingen.


** Hyper-Threading technologie vereist een computer met een Intel Pentium 4 processor met Hyper-Threading technologie, een chipset en een BIOS die deze technologie ondersteunen, en een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor deze technologie. De prestaties zijn afhankelijk van de specifieke hardware en software. Meer informatie is te vinden op www.intel.com/info/hyperthreading.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.