Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen


1 maart 2005

Signalementen

Engelstalige folder over FvO en ouderverenigingen Onder de naam Parents in action is een Engelstalige folder verschenen over de FvO en de vijf ouderverenigingen. De folder is gratis te verkrijgen bij de FvO.

Engelstalig informatiepakket over de zorg
Er is een Engelstalig informatiepakket samengesteld over de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. In het pakket een folder over de LFB, een factsheet van VWS, een folder over de FvO en de ouderverenigingen en een samenvatting van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het pakket is gratis te verkrijgen bij de FvO.

Brochure over onderwijsconsulenten
Onderwijsconsulenten bemiddelen en adviseren als er problemen zijn rond de plaatsing van een geïndiceerde leerling met een handicap of ziekte. Onderwijsconsulenten zijn onafhankelijke deskundigen met veel kennis en ervaring op het gebied van onderwijs aan kinderen met een handicap, zowel binnen het reguliere onderwijs als binnen het speciaal en speciaal voortgezet onderwijs. De brochure gaat in op de mogelijkheden van bemiddeling door een onderwijsconsulent. De brochure is een uitgave van het Advies Commissie Toelating en Begeleiding (ACTB). Gratis te verkrijgen bij de FvO.

Prijs voor positief nieuws in gezondheidszorg
Personen, organisaties of instellingen die in 2003 of 2004 de gezondheidszorg in Nederland op een uitzonderlijk positieve wijze in het nieuws hebben gebracht, maken kans op de Niek de Jong Prijs. Deze prijs is in het leven geroepen door de Stichting Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekeringen (RVVZ), als eerbetoon aan Niek de Jong bij zijn afscheid als algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. De hoofdprijs bestaat uit 10.000 euro en daarnaast zijn er vie prijzen van ieder
2.500 euro. De Niek de Jong prijs werd in 2003 gewonnen door de website www.ookjij.nl . Meer informatie op www.zn.nl/niekdejongprijs . De inzendingen moeten voor 1 april binnen zijn.

Omgaan met bijzonder gedrag
Op woensdag 6 april is er een landelijke conferentie Samen Verantwoordelijk. Een conferentie voor leerkrachten, intern begeleiders, directie én ouders over het omgaan met bijzonder gedrag van kinderen. De conferentie is gebaseerd op sociaal-emotionele themas van de serie boeken Een zorg voor school en thuis, zoals autisme, agressief gedrag, adhd, dyslexie, hoogbegaafdheid en de daaraan verwante onderwerpen inclusief onderwijs en omgaan met ouders. De conferentie wordt georganiseerd door het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum (CPS). Het vindt plaats in Zwolle. Meer informatie: www.cps.nl, a.amelink@cps.nl .

Kennismarkt Cliëntinitiatieven
Op donderdag 7 april is er een slotmanifestatie van het programma Cliëntsupport. Het programma Cliëntsupport is een samenwerkingsverband van het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ) en het VSB fonds. Cliëntsupport ondersteunt initiatieven van burgers op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Bijvoorbeeld wooninitiatieven van ouders van mensen met een (verstandelijke) handicap. Of het realiseren van zorgboerderijen. Op de slotmanifestatie Kennismarkt Cliëntinitiatieven worden de initiatieven gepresenteerd. De slotmanifestatie is in het Land van Ooit in Drunen. Informatie: www.nizw.nl/slotmanifestatie , congres@nizw.nl .

Vrijetijdsbesteding voor kinderen met Down syndroom Zaterdag 9 april is er een voorjaarscontactdag van de Vereniging voor een geïntegreerde opvoeding van kinderen met het syndroom van Down (VIM). Thema: vrijetijdsbesteding voor kinderen met Down syndroom. De dag is bedoeld voor ouders, kinderen met Down syndroom en hun broertjes en zusjes. De contactdag vindt plaats in de Hogeschool in Utrecht. Informatie: VIM,www.vim-online.nl, vimmail@vinm-online.nl .

Landelijke open dag zorgboerderijen
Op zaterdag 25 juni is de landelijke open dag van zorgboerderijen. Het doel van de dag is om (lokale) overheden, instellingen, cliënten en andere belangstellenden warm te maken voor het fenomeen landbouw en zorg. Op www.landbouwzorg.nl staat meer informatie over welke zorgboerderijen hun staldeuren openzetten voor het publiek.

Informatie over het volgen van onderwijs met een handicap Op de startpagina www.onderwijsenhandicap.nl staat informatie over het volgen van onderwijs met een handicap, functiebeperking of chronische ziekte overzichtelijk op een rij. Zoveel mogelijk informatie over bepaalde onderwerpen is gebundeld en er staan veel nuttige links. Hiermee wordt de zoektocht naar financiering, rugzakken, begeleiding, toegankelijkheidstips of hulpmiddelen een stuk eenvoudiger.

Erfelijkheid op de agenda
Een boek over 25 jaar werk van de VSOP, de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties betrokken bij
erfelijkheidsvraagstukken. Het is een beschrijving van hoe de VSOP in al die jaren vorm heeft gegeven aan voorlichting en belangenbehartiging op het terrein van erfelijke en aangeboren aandoeningen. Auteur: Annemarie de Knecht-van Eekelen. Te verkrijgen bij het VSOP, vsop@vsop.nl, www.vsop.nl, 035 6034040.