Provincie Overijssel

Overijssel blijft bedrijven en investeerders aantrekken

Ondanks de economische teruggang hebben bedrijven het afgelopen jaar flink ge ïnvesteerd in Overijssel. Zo vestigden zich in 2004 vijftien nieuwe bedrijven in Overijssel, waren er vijf bedrijfsuitbreidingen, ontstonden er 867 nieuwe arbeidsplaatsen en werd er voor EUR 33,9 miljoen geïnvesteerd. Gedeputeerde Carry Abbenhues, portefeuillehouder economie in Overijssel: "Ons beleid is gericht op het behoud en het creëren van werkgelegenheid, we kunnen constateren dat dat ook in deze economische tijden tot resultaat leidt."

De resultaten in de provincie Overijssel zijn mede te danken aan de Arbeidsplaatsen Premie Regeling (APR) voor grotere en kleine MKB-bedrijven. Deze regeling heeft ruim 500 arbeidsplaatsen en 18,5 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. De APR is daarmee een succesvol instrument om bedrijfsinvesteringen en starters te stimuleren en om bedrijven te werven.

Kleine teruggang

In vergelijk met de jaren 2002 en 2003 blijkt dat het aantal nieuwe bedrijfsprojecten licht is gestegen, maar dat de omvang van deze projecten en de bijbehorende investeringen juist dalen. De economische stagnatie, de slechtere concurrentiepositie van Nederland en de opkomst van andere - meer concurrerende landen - zijn daar redenen voor. "Desondanks hebben we in Overijssel een goed jaar gehad", meent gedeputeerde Abbenhues. "Het ziet er naar uit dat we deze positie zeker kunnen handhaven. De komende jaren willen de groei en ontwikkelingsmogelijkheden zelfs verbeteren. We doen dit door ruimte te geven aan ondernemen, innovatie te stimuleren, zorgen voor een betere bereikbaarheid en in te zetten op een betere aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Zo ontstaat er een stevige basis om door te groeien."

De ontwikkelingen voor Overijssel de afgelopen drie jaar:

Projecten

2002

2003

2004

Bedrijfsprojecten


- nieuwe vestigingen


- uitbreidingen


- behoud


- outsourcing (afstoten van taken/activiteiten)

21


-


-


-


-

25

15

5

5


-

30

15

5

6

4

Extra arbeidsplaatsen

1060

620

867

Extra investeringen

EUR 67 miljoen

EUR 41,3 miljoen

EUR 33,9 miljoen

Verwachtingen

In 2005 is er een lichte verbetering van de economie te verwachten. De investeringsbeslissingen zullen, zij het met enige vertraging, daardoor ook aantrekken. Voor de komende jaren wil het provincie bestuur zich dan ook vooral richten op de gebieden technologie, gezondheid en voeding. In 2004 is veel tijd besteed aan het opbouwen van kennis en netwerken op dit gebied. Dat heeft ook al zijn vruchten afgeworpen, zoals de vestiging van het Noorse ICT-bedrijf Homa in Enschede. Daarnaast worden ook kansrijke ontwikkelingen in andere sectoren - zoals logistiek en de kennisintensieve maakindustrie - nauwlettend in de gaten houden.

Voor het behouden en aantrekken van nieuwe bedrijven, het stimuleren en opzetten van kennisclusters, de coördinatie van projecten op het gebied van bedrijventerreinen en het participeren in innovatieve bedrijven in Overijssel en Oost-Nederland, heeft de provincie Overijssel samen met de provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken een uitvoeringsorgaan, te weten: Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV).

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Open Totaal overzicht gerealiseerde projecten Overijssel.doc Totaal overzicht gerealiseerde projecten Overijssel.doc

© 2005 Provincie Overijssel