Gemeente Heerlen

Tracee ontvangt onder voorwaarden geld voor financiering reorganisatie

College Heerlen biedt Tracee helpende hand

Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen heeft in zijn vergadering van 1 maart jl. besloten om faillissement van de welzijnsorganisatie Stg. Tracee te voorkomen. Burgemeester en wethouders willen Tracee nog éénmaal financieel helpen, omdat zij de werkzaamheden van Tracee in het kader van stimulering van de zelfredzaamheid van mensen, maatschappelijke participatie en sociale verbondenheid belangrijk vinden voor de Heerlense samenleving.

De stichting Tracee is in financiële problemen geraakt doordat ze door een cumulatie van factoren de reorganisatiekosten niet kan betalen. Door een bezuiniging van 3 ton op haar subsidie en de gelijktijdige afloop van een aantal tijdelijke projecten is er vanaf 2005 voor 26,5 fulltime formatieplaatsen minder werk. Door de bezuinigingen en het gelijktijdig stoppen van tijdelijke projecten daalt de omvang aan dienstverlening in het welzijnswerk aanzienlijk. In ieder geval zal minder agogisch werk worden aangeboden.

Strikt genomen is Tracee zelf verantwoordelijk voor de dekking van de reorganisatiekosten. Maar de Stichting doet hiervoor een beroep op de gemeente omdat ze anders in een neerwaartse spiraal geraakt als ze de totale financiële problematiek binnen haar exploitatie moet opvangen. Dit zou namelijk tot een nog grotere krimp van de door haar aangeboden dienstverlening leiden.

Na hierover financieel en juridisch advies te hebben ingewonnen heeft het college besloten om de stichting nog éénmaal onder strikte condities te helpen door haar: . eenmalig E 156.578 te verstrekken voor overbruggingskosten in verband met het effectueren van ontslag en huuropzegtermijnen ten gevolge van de bezuiniging; . de kosten van wachtgeldverplichtingen 2005 t/m 2009 tot E 230.618 te vergoeden, die het gevolg zijn van ontslag van personeel ten gevolge van de bezuiniging. . en om daarnaast een lening te verlenen van maximaal E 580.794 met een hypothecaire zekerheid op de panden van Stg. Tracee voor de reorganisatiekosten 2005 t/m 2009, die het gevolg zijn van de afloop van tijdelijke projecten. Burgemeester en wethouders verbinden aan het financieringsvoorstel strikte condities, om hierdoor direct toezicht op de verbetering van de bedrijfsvoering en de reorganisatie van Tracee te kunnen uitoefenen.

HEERLEN, 2 maart 2005

Concernstaf Communicatie,

Hanny Bladt

(045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

---- --