Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer SV/AL/05/16228 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Herbeoordelingsoperatie arbeidsongeschikten 3 maart 2005

Hierbij zend ik u ter informatie de eerste resultaten van de herbeoordeling van arbeidsongeschikten zoals ik die op 2 maart jl. heb ontvangen van het UWV.

De eerste resultaten van de herbeoordelingen zijn positief en laten zien dat arbeidsongeschikten meer worden aangesproken op hun arbeidsmogelijkheden.
Het beeld is nog voorlopig omdat tot op heden pas 19.000 van de ruim 300.000 geplande cohortsgewijze herbeoordelingen zijn uitgevoerd. De herbeoordelingen zijn begonnen met de jongste leeftijdscategorieën, die qua kenmerken kunnen afwijken van de groepen die nog volgen. De resultaten van de herbeoordelingsoperatie zijn mede het gevolg van de wijzigingen in het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten die per 1 oktober 2004 zijn ingegaan. Daarnaast blijkt het gewijzigde Schattingsbesluit te werken als katalysator voor een andere uitvoeringsmethodiek van het UWV. Bij de herbeoordelingsoperatie is er voor meer personen daadwerkelijk spreekuurcontact dan vroeger bij de wettelijke herbeoordelingen én er wordt in bepaalde gevallen een intensievere beoordeling toegepast waarbij meerdere verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen bij een beoordeling betrokken zijn.

Op grond van de eerste resultaten constateer ik dat de nieuwe manier van herbeoordelen van arbeidsongeschikten door het UWV vrucht gaat afwerpen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)