B EN W BERICHTEN 2005 - 8 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 1 MAART 2005

Algemene Zaken

1. (01-03) Het College heeft de rapportage Wijkveiligheid vastgesteld, een intern gerichte rapportage over het management, door deelgemeenten, van de prioriteiten Jeugd en Veiligheid en Geweld.

2. (01-03) In het kader van het Rotterdam Port Promotion Council programma zal de burgemeester optreden als delegatieleider bij de promotiereis naar Frankfurt op 9 maart. Daarbij zal hij tevens optreden als gastheer bij het diner. Het bezoek staat in het teken van de versteviging van de relatie met de in en rond Frankfurt gevestigde industriële en logistieke bedrijven.

3. (01-03) B en W hebben besloten hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam d.d. 17 januari 2005. De rechtbank oordeelde een beroep inzake terugvordering van te veel betaald wachtgeld gegrond.

4. (01-03) Vanwege ten onrechte genoten bijstand heeft het college van burgemeester en wethouders besloten conservatoir beslag te leggen op een onroerende zaak in Turkije.

Beleid

1. (01-03) Het College heeft besloten om directeur Stadstoezicht een mandaat toe te kennen voor het aanwijzen van medewerkers van Stadstoezicht als toezichthouder met betrekking tot het toezicht op de naleving van bepalingen uit de Algemene Plaatselijke Verordening. Het gaat hier om een formele regeling, niet om uitbreiding van bevoegdheden

2. (01-03) Het College heeft acht integrale handhavingrapportages van DCMR, dS+V en Brandweer vastgesteld. Het zijn rapportages over controles bij horeca (cafés, bars groter dan100m2 en discotheken), gebedshuizen, verpleeg- en ziekenhuizen, vuurwerkverkooppunten, meel-, zetmeel-, graan- en veevoederbedrijven, spoorwegemplacementen, veiligheid buitenruimte en grootschalige opslag koopmansgoederen.

3. (01-03) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 51.550,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

4. (01-03) Het college van B en W heeft de rapportage over de vorderingen van het project RandstadRail in het 3e kwartaal 2004 voor kennisgeving aangenomen. De rapportage heeft tot doel de partijen die bij het project betrokken zijn te informeren omtrent de voortgang van het project.

5. (01-03) Het College heeft besloten de tweede uitwerking van het bestemmingsplan 'Laurenskwartier, Botersloot' ter inzage te leggen. Op grond van deze uitwerking kan te zijner tijd een bouwvergunning voor de bouw van een woongebouw worden verleend.

6. (01-03) Het College heeft op 1 maart 2005 het jaarverslag Integraal Handhavingprogramma 2004 vastgesteld. Vorig jaar hebben de dienst Stedebouw, Wonen en Verkeer (dS+V), de DCMR Milieudienst Rijnmond en de Brandweer gezamenlijk ruim 1500 gebouwen gecontroleerd op brandveiligheid. Het ging daarbij om controles bij ziekenhuizen, horeca, gebedshuizen, bedrijfsverzamelgebouwen, vuurwerkverkooppunten en bedrijven die gevaarlijke stoffen op slaan.

7. (01-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten de directeur Juridische Diensten van de Servicedienst te mandateren in het kader van de wet rechtstreeks beroep. Met de inwerkingtreding van deze wet is de mogelijkheid geschapen om de bezwaarschriftenprocedure, met instemming van alle partijen, over te slaan en de bevoegde rechter direct in te schakelen. Het bij het bestuursorgaan ingediende bezwaarschrift wordt doorgezonden naar de bevoegde rechterlijke instantie ter behandeling als beroepschrift. Het college heeft hiertoe besloten, omdat het voorstel een positieve bijdrage kan leveren in het kader van de bekorting van de doorlooptijden van bezwaar- c.q. beroepschriften.

8. (01/03) Het College stelt de gemeenteraad voor de spoedaanvragen voor voorzieningen in de onderwijshuisvesting van de scholen De Wissel, De Piloot, De Heijbergschool, Het Open Venster en De Nieuwe Park Rozenburg te honoreren. Een aantal scholen van het primair- en speciaal onderwijs heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid uit de verordening op de onderwijshuisvesting om een spoedaanvraag in te dienen. Het gaat om voorzieningen die gelet op de voortgang van het onderwijs geen uitstel kunnen lijden. De aanvragen die door de scholen De Kring, De Wissel, De Reconvalescentenschool, De Piloot en het Open Venster zijn ingediend, zijn afgewezen. Bij toetsing is gebleken dat deze scholen geen recht hebben op de vergoeding.

9. (01/03) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de Verordening studietoelagen Rotterdam 1999 in te trekken. Uit de praktijk blijkt dat er weinig beroep wordt gedaan op de verordening. Als relevante regelingen van Rijkswege geen afdoende alternatief blijken te bieden, kan de gemeentelijke regeling 'Toelage voor kinderen' waar nodig mogelijk als achtervang fungeren. Het vrijvallende budget door het intrekken van de verordening wordt daarom toegevoegd aan de bijzondere bijstand.

10. (01/03) Het College heeft een brief aan de Gemeenteraad vastgesteld ter beantwoording van de schriftelijke vragen die Leefbaar Rotterdam raadslid F. van der Hilst op 19 januari 2005 heeft gesteld aan het College over taalachterstand onder basisschoolleerlingen.

11. (01-03) Het College vraagt over de periode t/m 2003 geen subsidie aan over de BTW met betrekking tot de projecten Metrostation Beurs, Metrostation Kop van Zuid en TramPlus Kop van Zuid. De beslissing wordt genomen, omdat de fiscus heeft geaccepteerd dat de BTW in de vooraftrek is opgenomen.

12. (01-03) Het college van B en W heeft het verslag van het gevoerde welstandsbeleid 2003 aan de gemeenteraad voorgelegd. In het verslag wordt cijfermateriaal gepresenteerd over de wijze waarop het bestuur is omgegaan met welstandsadviezen. Daarnaast wordt verslag gedaan van een vragenronde onder deelgemeenten over wat zij van de welstandstoetsing vinden. De deelgemeenten hebben positief over de rapportage geadviseerd. De raad zal naar verwachting gelijktijdig het jaarverslag van de Commissie van Welstand en Monumenten 2003 behandelen.

13. (01-03) Het College stelt de gemeenteraad voor de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen positief te adviseren over de voorgenomen aanwijzing als rijksmonument van drie objecten: de Diergaarde Blijdorp, de Rotterdamsche Manège aan de Kralingseweg 120 én het orgel van de Prinsekerk aan de Schepenstraat 67-69.

14. (01-03) Het College heeft kennis genomen van de stuurgroeprapportage over het derde kwartaal 2004 van het project Rotterdam Centraal en deze rapportage ter kennisname aan de raadscommissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer gezonden. De rapportage geeft informatie over de voortgang van het project, de financiële stand van zaken en de projectcommunicatie.

15. (01-03) Het College heeft besloten het lidmaatschap van de heer H.C.G.L. Polak van de Commissie van advies inzake straatnamen voor een periode van vijf jaar te verlengen tot 18 april 2010. De Commissie van advies inzake straatnamen adviseert het College op het gebied van straatnaamgeving.

16. (01-03) Het College geeft Tropicana aan de Maasboulevard toestemming de plannen voor uitbreiding op de huidige locatie uit te werken. Het College stelt daarbij als voorwaarde dat vooraf heldere stedenbouwkundige randvoorwaarden worden gesteld en rekening wordt gehouden met onder meer strenge veiligheidsregels en de uitkomst van juridische procedures.

17. (01-03) Het College heeft ingestemd met het aangaan van drie gebiedsovereenkomsten tussen gemeente, Vestia en de deelgemeenten Hoogvliet, IJsselmonde en Charlois. De gebiedsovereenkomsten worden opgesteld om de plannen voor sloop en nieuwbouw en veranderingen in de buitenruimte in Maasranden in de deelgemeente Hoogvliet en De Burgen in de deelgemeente Charlois uit te voeren. Daarnaast wordt met name in Hordijkerveld in de deelgemeente IJsselmonde een aantal woningen gerenoveerd. In de gebiedsovereenkomsten wordt de (financiële) inbreng van de diverse partijen bij de verbetering van de betrokken gebieden vastgelegd.

18. (01-03) Het College heeft ingestemd met de Samenwerkingsovereenkomst voor Nieuw Crooswijk. In de overeenkomst worden de financiële, procedurele en inhoudelijke afspraken tussen de gemeente Rotterdam en de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC) vastgelegd. Tezamen met het door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan kan hiermee uitvoering worden gegeven aan de herstructurering van Nieuw Crooswijk. De gemeente heeft de kaders voor de herstructurering vastgelegd. De OCNC (bestaande uit het Woningbedrijf Rotterdam, Proper-Stok en ERA-Bouw) neemt de uitvoering voor haar rekening, waarbij de gemeente blijft toetsen of zij dat binnen de vastgestelde kaders doet.

19. (01-03) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer B.Madlener (fractie Leefbaar Rotterdam) van 13 januari 2005, inzake de inrichting van de etalage van het pand Coolsingel 63 en de uitstraling van de Coolsingel, beantwoord.

Middelen en Control

1. (01/03) Het College heeft schriftelijke vragen naar aanleiding van de brief van de deelgemeente Charlois aan het College over kledingvoorschriften voor (deel)gemeenteambtenaren beantwoord. De schriftelijke vragen waren gesteld door de raadsleden J. Kriens (PvdA), B. Bourzik (Fractie Bourzik), O. Kaya (Groen Links) en T. Cornelissen (SP).

2. (01-03) Het College heeft besloten een medewerker van de RET met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen.

3. (01-03) Het College heeft het concept model-statuten van de op te richten cultuurinstellingen (verschillende podia, musea en Centrum Beeldende Kunst) gewijzigd naar aanleiding van behandeling van de statuten in de commissie Cultuur en Sport.

4. (01-03) Het Rotterdam Durft Concept wordt toegepast op de arbeidsmarktcommunicatie (personeelsadvertenties). Dit heeft geleid tot de volgende wijzigingen in het concept: - De centrale boodschap "Altijd wat te doen in Rotterdam" is gewijzigd in "Rotterdam Durft", waarbij gebruik wordt gemaakt van de volgende headings: . In een stad die durft is je werk interessanter
. Een stad die durft houdt van aanpakken
. In een stad die durft is niets onmogelijk
. Een stad die durft vernieuwt zichzelf voordurend . Een stad die durft is een stad die leeft
. Een stad die durft zoekt mensen die durven
. Een stad die durft geeft vernieuwing alle ruimte . Een stad die durft staat open voor verandering
Het stadspromotielogo wordt vervangen door het logo van Rotterdam Durft; de fotografie en de inleidende tekst zijn aangepast.

|                                          |Bezoekadres:          |
|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18 Rotterdam |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |                      |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 217 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum: 3 maart 2005   |

---- --