Gemeente Dongeradeel

WOZ-portaal


---

Wijkraden Dokkum

Om meer structurele contacten tussen de gemeente en de inwoners van Dokkum te realiseren wil de gemeente Dongeradeel proberen wijkraden in Dokkum op te richten.

De dorpen in Dongeradeel zijn al lange tijd de verenigingen van dorpsbelangen de aangewezen gesprekspartners voor het gemeentebestuur. Of het nu gaat om (ingrijpende) veranderingen met betrekking tot de infrastructuur of het openbaar groen, altijd neemt de gemeente hierover eerst contact op met de vereniging van dorpsbelangen. Dat bevalt van beide kanten uitstekend.

Ook in Dokkum spelen diverse projecten die gepaard gaan met ingrijpende veranderingen. Helaas heeft het gemeentebestuur met de inwoners van Dokkum veel minder structurele contacten. Hierdoor is het voor het bestuur veel moeilijker om de juiste beslissingen te nemen in projecten met een behoorlijke impact.

Ook in Dokkum zouden daarom verenigingen of iets dergelijks moeten zijn. Nu is het inwonertal van Dokkum groot. Daarom heeft het gemeentebestuur de wens geuit op wijkniveau contacten te leggen. Als mogelijke opzet daarvoor is voor wijkraden gekozen. In de volgende tien wijken wordt geprobeerd een wijkraad op te richten: Hoedemakerspolder, Kooilanden, Woudhorne, Fûgellân, Binnenstad, Jantjeszeepolder, Weeshuislanden, Fonteinslanden, Watertorenbuurt en Stationsbuurt e.o.

Wat is een wijkraad?

Definitie
Een wijkraad is een georganiseerde bewonersgroep, bestaande uit vrijwilligers die de belangen van hun wijk behartigen en als zodanig gesprekspartner zijn van het gemeentebestuur.

Doelstellingen
Wanneer u bepaalde wensen heeft die betrekking hebben op gemeentelijke zaken in uw wijk, dan is het belangrijk dat andere inwoners die wensen met u delen. Wanneer er sprake is van een algemene wens, dan moet de gemeente daarvan op de hoogte worden gesteld. Alleen wanneer de gemeente weet wat u allen bezighoudt kan zij hier rekening mee houden. De gemeente vertaalt deze behoeftes vervolgens in haar beleid.

Doelstellingen van de wijkraad zijn:

- afstand tussen wijkbewoners en gemeentebestuur verkleinen
- behoefte van de wijkbewoners optimaal vertaald zien in het beleid van de gemeente

- betrokkenheid van wijkbewoners bij de eigen wijk vergroten
- toename van de zeggenschap op wijkniveau (besluitvorming gemeente beïnvloeden)

Wanneer de gemeente weet wat u als inwoner belangrijk vindt, kan zij haar beleid optimaal laten aansluiten bij uw wensen en die van de andere inwoners.

Doelstellingen van de gemeente zijn:

- afstand tussen bestuur en inwoners verkleinen
- gemeentebeleid optimaal laten aansluiten bij de behoefte van de inwoners

En daarmee rolt er een zeer belangrijke gezamenlijke doelstelling uit: de woon- en leefbaarheid van de wijk op peil brengen en houden!

Taken en bevoegdheden
De wijkraden worden gelijk gesteld aan de verenigingen van dorpsbelangen. Dit betekent dat zij dezelfde taken en bevoegdheden zullen dragen. Deze taken en bevoegdheden zijn: gesprekspartner, klankbord en adviseur van het gemeentebestuur en tegelijk belangenbehartiger, spreekbuis en antenne van de inwoners van de wijk. De wijkraad functioneert dus als intermediair tussen gemeente, professionele werkers (politie, opbouwwerk, woningcorporatie etc.) en wijkbewoners.

Praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld van een project waarbij de wijkraad een belangrijke gesprekspartner is voor zowel de inwoners als het gemeentebestuur is bijvoorbeeld het project dorpen- en wijkenfonds. Alle dorpen en wijken mogen een eigen inrichtingsplan van hun omgeving maken. Het gaat dan met name om inrichting van het openbaar groen en de infrastructuur. De mogelijkheden zijn divers. Van het plaatsen van een zitbankje tot het aanleggen van verkeersdrempels. De beste plannen kunnen met geld van de gemeente zelfstandig uitgevoerd worden.

Wie zoeken we?
In Dokkum is een groot aantal buurtverenigingen actief. Wij kunnen ons voorstellen dat u als buurtvereniging contact zoekt met andere buurtverenigingen in uw wijk. En dat u samen met hen uw wijk aanmeldt. Ook kunt u zich individueel aanmelden voor een wijkraad. Graag willen we in contact komen met mensen die geïnteresseerd zijn voor deelname aan een officiële wijkraad. Wilt u deelnemen aan een wijkraad meldt u dan aan via het onderstaande inschrijfformulier.

Inschrijfformulier wijkraden