Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 2 maart 2005 Culemborg stemt in met concept ontwikkelingsplan Omgeving Oude Stadhuis
Het college van B&W van de gemeente Culemborg heeft ingestemd met het concept ontwikkelingsplan Omgeving Oude Stadhuis. Het plan is opgesteld door Kraaijvanger.Urbis, Bureau voor architectuur en stadsontwerp. Richtinggevend voor het plan was het feit dat er een nieuwe raadzaal in of aan het historisch stadhuis moest komen. Concept Ontwikkelingsplan Omgeving Stadhuis op hoofdlijnen Een raadzaal in het gebied moet ook de ruimte krijgen die een dergelijk belangrijk bouwwerk verlangt. Daarom wordt voorgesteld een groen middengebied in te richten. Dit omvat vrijwel het gehele huidige parkeerterrein. Het plangebied bestond namelijk lange tijd uit tuinen, die hoorden bij de bebouwing aan de omliggende straten. Het nieuwe groen krijgt een recreatieve functie en wordt zodanig vormgegeven dat het in ieder geval overdag ­ uitnodigt tot verblijf. Voor de bestaande bebouwing aan de Herenstraat 10 en 12 en die aan Markt 5 en 7 wordt in het plan een herbestemming voorgesteld. De bebouwing aan de Herenstraat wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het is de bedoeling een appartementencomplex te realiseren dat qua schaal en uitstraling beter past bij de omringende bebouwing. De voormalige kantoorbebouwing aan de Markt 5 en 7 wordt verbouwd tot horecagelegenheid op de begane grond en appartementen op de verdiepingen. De horecafunctie kan het groene middengebied een zekere levendigheid geven en de sociale veiligheid vergroten.
Een nieuwe toegang tot het plangebied vanaf de Markt maakt het gebied beter bereikbaar en zorgt voor een betere integratie ervan in het omringende stedelijke weefsel. Beide stegen vanuit de Kattenstraat naar het gebied worden gehandhaafd, zodat langs de nieuwe raadzaal en via het groene middengebied een voetgangersroute ontstaat van de Markt naar de Kattenstraat. Overigens is het voorstelbaar dat genoemde toegangen om redenen van sociale veiligheid afsluitbaar worden. In dit kader dient ook gewezen te worden op het belang van een zorgvuldige inrichting en voldoende openbare verlichting.
Er is ook gekeken naar de mogelijkheid om een ondergrondse parkeergarage te realiseren, ter compensatie voor de huidige parkeergelegenheid. De garage staat ten dienste van zowel bezoekers als direct omwonenden. Het betreft een vrij kleinschalige parkeervoorziening, die zich uitstrekt deels onder de nieuwbouw aan de Herenstraat, deels onder het groene middengebied. De aanleg van een dergelijke voorziening heeft zeker voordelen bezien in het licht van een multifunctioneel gebruik van het stadhuis en de beoogde doelgroep (senioren) voor de te realiseren appartementen. Op grond van de nadelen, namelijk de buitenproportionele kosten van een dergelijke voorziening en de

beperkingen die een ondergrondse parkeergarage oplegt aan de inrichting van het groene middengebied, heeft het college besloten deze variant niet verder te ontwikkelen.

Participatie
Het concept Ontwikkelingsplan is voorgelegd aan een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het Bewoners Overleg Binnenstad, de Verenigde Ondernemers Culemborg, de stichting Culemborgs Stadsgezicht en het historisch genootschap AWK Voet van Oudheusden. De klankbordgroep heeft haar instemming betuigd met het voorliggende concept Ontwikkelingsplan. Direct omwonenden en andere belanghebbenden ontvangen binnenkort een nieuwsbrief en uitnodiging voor een informatieavond.
Vervolgprocedure
Op 17 maart wordt het concept Ontwikkelingsplan aan de gemeenteraad gepresenteerd. Op 23 maart wordt een informatieavond georganiseerd voor omwonenden en belangstellenden. Op basis van de presentatie op de informatieavond kunnen belanghebbenden en anderen gedurende twee weken zienswijzen indienen. Deze leiden mogelijk tot aanpassingen aan het concept Ontwikkelingsplan. Zienswijzen en de reactie hierop vanuit de projectgroep zullen als bijlagen bij het definitieve Ontwikkelingsplan worden gevoegd. Na vaststelling van het definitieve Ontwikkelingsplan door college van B&W en de gemeenteraad (respectievelijk d.d. 12 en 28 april a.s.) volgt een schriftelijke terugkoppeling naar degenen die een zienswijze hebben ingediend.