Gemeente Dordrecht


---

Bureau Jeugdzorg spin in het web bij jeugdhulpverlening

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht wil dat Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland de coördinator wordt van de netwerken in de wijken, de Multi Disciplinaire Teams op scholen en het School Maatschappelijk Werk.

Bureau Jeugdzorg heeft nu al een belangrijke taak onder meer als verwijzer naar de geïndiceerde jeugdzorg. Met de coördinatietaak wil de gemeente aan Bureau Jeugdzorg ook de rol van spin het web voor de jeugdhulpverlening toekennen. Bureau Jeugdzorg coördineert de verschillende netwerken om te voorkomen dat jongeren `dubbel' worden besproken. Door de coördinatierol ziet Bureau Jeugdzorg jongeren aan de `voorkant' (preventieve hulp) en is het Bureau de `voordeur' voor de jeugdzorg. Alle coördinatie in één hand zorgt op papier voor een sluitende aanpak.

De nieuwe Wet op de jeugdzorg, die sinds 1 januari 2005 van kracht is, is mede aanleiding geweest om de afspraken en de samenwerking in Dordrecht nog verder vorm te geven en te verstevigen. De nieuwe wet moet leiden tot één toegang in de jeugdzorg, kortere wachttijden door het recht op zorg en betere hulp door vraaggerichter te werken.

De gemeente is verantwoordelijk voor de hulp die vrij toegankelijk is voor jongeren en ouders. Dit is de hulp die geboden wordt in de netwerken in de wijk, School Maatschappelijk Werk en Multi Disciplinaire Teams. De gemeente heeft over deze hulp nu afspraken gemaakt met Bureau Jeugdzorg. De gemeente Dordrecht wil dat Bureau Jeugdzorg verantwoordelijk wordt voor de coördinatie van signaleringsnetwerken in de wijken en op scholen.

Dordrecht heeft een breed scala aan zorg, ondersteuning, en hulp voor kinderen en jongeren. Naast bovengenoemde voorzieningen kennen we opvoedondersteuning door pedagogisch adviseurs, jeugdpreventie teams en ambulante hulp aan zwerfjongeren en voortijdige schoolverlaters.

Jeugdbeleid is een speerpunt van de gemeente. Een belangrijk doel van het beleid is het signaleren van beginnende problemen (preventie) en vroegtijdig aanpakken van problemen om risico's te beperken en te voorkomen dat jeugdigen uitvallen. Door de coördinatie van de signaleringsnetwerken bij Bureau Jeugdzorg neer te leggen is er voor de klant nog maar één ingang. Dit moet de doorstroom verbeteren en voorkomen dat jongeren `buiten de boot' vallen.

De provincies zijn verantwoordelijk voor het bieden van jeugdzorg voor ernstige problemen bij jongeren. De provincie legt de uitvoering hiervan bij de bureaus Jeugdzorg en bij zorgaanbieders zoals Trivium. Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het preventieve jeugdbeleid is er sprake van een driehoeksverhouding van de provincie Zuid-Holland, het Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht. Het is de bedoeling om gezamenlijk tot deze nieuwe afspraken gekomen.