Gemeente Woerden

3 maart 2005

Nieuwe behuizing voor bibliotheek, scholen en zorg- en welzijnsinstellingen in Harmelen

Bibliotheek, basisscholen De Fontein en De Notenbalk en diverse zorg- en welzijnsinstellingen in Harmelen krijgen nieuwe huisvesting. Vanmorgen presenteerden gemeente, bibliotheekbestuur en de beide betrokken schoolbesturen in een gezamenlijke persconferentie hun plannen. Intern waren de betrokken personeelsleden al eerder geïnformeerd en direct na het persoverleg worden onder meer ouders en de direct-omwonenden van De Notenbalk apart op de hoogte gesteld. Uitvoering van de plannen duurt tot na 2009.

Aanleiding
In 2001 is door de gemeenteraad van Woerden het Projectvoorstel inbreidingslocaties Harmelen vastgesteld. Het plan voorziet in de herontwikkeling van een aantal locaties rond de Willem Alexanderlaan, nl. het zwembadterrein, het HI-gebouw (Harmelens Initiatief), de bibliotheek en het voormalige gemeentehuis. Tegelijkertijd zijn er bouwplannen voorbereid voor enkele basisscholen in Harmelen. Alle plannen waarin nu ook aandacht voor zorg en welzijn - zijn vanochtend integraal gepresenteerd aan de pers.

Woonservicegebied
Omdat Harmelen de komende jaren sterk vergrijst, wil de gemeente op korte termijn voorzieningen voor ouderen treffen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Deze voorzieningen moeten zoveel mogelijk in elkaars nabijheid komen. Verzorgingstehuis Gaza aan de Dorpsstraat wordt in de plannen van de gemeente het hart van het in te richten woonservicegebied. In dit gebied moet verder onder meer ruimte komen voor een gezondheidscentrum, waarin diensten worden ondergebracht uit de 1e-lijnszorg, zoals huisartsen, een tandarts, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie. Een aantal van deze functies wordt ondergebracht in het schoolgebouw aan de Schoollaan. Verder worden de verbouwingsplannen die Gaza, Heremalerhof en de Driesprong momenteel hebben, afgestemd op de vorming van het woonservicegebied.

Basisscholen en BSO onder één dak
Om ruimte te creëren voor het gezondheidscentrum zal de protestants christelijke basisschool De Fontein haar gebouw aan De Schoollaan in 2009 verlaten. Ook het schoolgebouw dat De Fontein aan de Willem Alexanderlaan gebruikt wordt dan verlaten. Nieuwbouw verrijst aan de Mauritshof, waar nu nog de Rooms-katholieke basisschool De Notenbalk is gevestigd. De nieuwbouw aan de Mauritshof is bestemd voor zowel De Fontein als De Notenbalk. Beide scholen betrekken in de nieuwbouw een eigen gedeelte. Door het gebouw flexibel in te delen, kunnen lokalen en multifunctionele ruimten afhankelijk van de behoefte onderling worden uitgewisseld. Ook is er behoefte aan meer ruimte voor Buiten Schoolse Opvang. Onderzocht wordt of ook deze voorziening een plaats kan krijgen in het nieuwe gebouw aan de Mauritshof. Tijdens de bouwactiviteiten aan de Mauritshof moet voor De Notenbalk tijdelijk een andere locatie gevonden worden.

Voor De Fontein gaat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling. Nadat de vroegere Hofwijkschool aan de Willem Alexanderlaan en de vroegere Indijkschool aan de Schoollaan op 1 augustus 2001 waren gefuseerd tot De Fontein, richtte het schoolbestuur zich tot het gemeentebestuur met het verzoek de beide vestigingen op één locatie samen te voegen. Na jaren van plannen en goed overleg met collega-scholen en gemeente is er nu eindelijk duidelijkheid. Ook De Notenbalk wordt op haar wenken bediend. Eindelijk is er zicht op een ruimere en betere behuizing, waarin alle groepen in een eigen leslokaal kunnen worden ondergebracht en waarin de leerlingen gebruik kunnen maken van een gemeenschapsruimte, een zorglokaal en allerlei andere voorzieningen die in een moderne basisschool aanwezig behoren te zijn.

Overige scholen
De R.K.-St. Bavoschool, op 1 januari 2003 nog getroffen door een brand, maar daarna keurig opgeknapt en aangepast aan de eisen die de onderwijskundige vernieuwingen aan een gebouw stellen, blijft basisonderwijs aanbieden aan de Schoollaan. Hiermee komt de gemeente Woerden tegemoet aan de dringende wens van de voormalige gemeente Harmelen om in Harmelen Noord (ten Noorden van Rijn en Dorpsstraat) minimaal één basisschoollocatie te handhaven. Openbare basisschool De Horizon blijft gehuisvest op de huidige locatie aan de Hendriklaan in Harmelen Zuid. Enkele jaren geleden nog werd deze school uitgebreid met ruimten voor Buiten Schoolse Opvang en een peuterspeelzaal.

Bibliotheek en appartementen
De openbare bibliotheek nu tijdelijk ondergebracht in het voormalige gemeentehuis in Harmelen blijft definitief in het gemeentehuis en behoudt daarmee haar centrale ligging in het dorp. Daarvoor zijn wel de nodige aanpassingen nodig. Gemeente en bibliotheek gaan hierover nog in overleg. In de ruimte die voor de bibliotheek niet nodig is, komen zo mogelijk appartementen. De gemeente ziet dus af van een nieuw bibliotheekgebouw aan de Hofvijver, op de plek waar tot voor kort de bibliotheek en het gebouw van Harmelens Initiatief (HI) gevestigd waren. Aan de Hofvijver aan de zijde van de Willem Alexanderlaan komen nu uitsluitend appartementen. Afhankelijk van de grootte gaat het om circa 33 tot 38 stuks. De gemeente is hierover in bespreking met een marktpartij. Op de zwembadlocatie worden 4 of 5 vrijstaande woningen gebouwd. Nagegaan wordt momenteel of deze locatie geschikt is om hierop de benodigde tijdelijke lokalen voor De Notenbalk te plaatsen. Op termijn zal ook de plek waar nu nog basisschool De Fontein staat geschikt worden gemaakt voor woningbouw.

Planning en financiën
De nieuwbouwplannen voor De Fontein en De Notenbalk zijn onder het voorbehoud dat de gemeenteraad het hiervoor benodigde budget van zon 4 miljoen Euro ook daadwerkelijk beschikbaar stelt. In juni, na afloop van het zgn. voorjaarsoverleg over de begroting voor 2006, zal duidelijk worden of het benodigde budget een plaats op de gemeentelijk meerjarenbegroting krijgt. Als dat lukt, is de planning als volgt (indicatief).

2007: oplevering v.m. gemeentehuis met bibliotheek (incl. wereldwinkel) en appartementen
2007: oplevering tijdelijke lokalen De Notenbalk 2008: oplevering appartementen HI-gebouw
2009: oplevering nieuwbouw scholen a/d Mauritshof t.b.v. De Notenbalk, De Fontein en BSO
2009: v.m. schoolgebouw De Fontein aan de Schoollaan beschikbaar voor woonservicegebied
2009: locatie v.m. schoolgebouw De Fontein a/d W.A.-laan beschikbaar voor woningbouw.

Budget voor het aanpassen van het gemeentehuis is beschikbaar t.l.v. de opbrengsten die het eerder genoemde Projectvoorstel inbreidingslocaties Harmelen genereren. Financiering van de huisvesting van de zorg- en welzijnsinstellingen gaat buiten de gemeentebegroting om.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met Siebe Sneep van de afdeling onderwijs en welzijn. Hij is op maandag tot en met donderdag bereikbaar onder telefoonnummer (0348) 428 660 (b.g.g. 428 911).