Federatie van Ouderverenigingen

Regio: Verkiezingen 2006


1 maart 2005

Gemeenteraadsverkiezingen 2006

In 2006 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De FvO en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) gaan aan de slag met de voorbereidingen op de verkiezingen. Programma Versterking CliëntenPositie (VCP) zal in dit kader op lokaal niveau de nodige ondersteuning bieden aan lokale belangenbehartigers en organisaties in hun contact en lobby met gemeenten. De volgende stappen worden ondernomen:

- Formuleren van uitgangspunten: FvO en CG-Raad stellen samen een notitie op waarin komt te staan wat wij belangrijk vinden dat aan de orde komt op lokaal niveau. Enerzijds als input voor de gemeentelijke verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen. Anderzijds om te gebruiken tijdens de campagnes.

- Lobbytraject: vanuit Programma VCP wordt een stuk geschreven over hoe te lobbyen en welke insteek landelijk en vooral lokaal gekozen kan worden. Er wordt (worden) vervolgens een bijeenkomst(en) georganiseerd voor de lokale belangenbehartigers. Programma VCP biedt hen ondersteuning.

- Controleren programmas: als de gemeentelijke verkiezingsprogramma's beschikbaar zijn, wordt aan lokale belangenbehartigers gevraagd om een analyse. De uitgangspunten van FvO en CG-Raad zullen daarbij het toetsingsinstrument zijn.

- Agendasetting tijdens verkiezingscampagnes: net als in 2002 worden RFvO-en en lokale platforms aangezet om op tal van manieren aandacht te vragen voor de positie van mensen met beperkingen in de gemeente. Hiertoe wordt de 'handreiking verkiezingen' aangepast en uitgebreid. Informatie: Aartjan Ter Haar, a.terhaar@fvo.nl .